Slobodno vreme
Turistički vodič
Razgledanje Beograda s reka
07.04.2010. 12:00
Izvor: Autobrief
Razgledanje Beograda s reka
Povodom početka nove sezone rečnog turizma u Beogradu, brod Sirona predstavio je svoju ponudu krstarenja i razgledanje glavnog grada sa reka. U odnosu na prethodne sezone brod je povećao kapacitet gostiju, tako da će sada umesto 120, moći da primi i do 200 gostiju.
"Naša želja je da obogatimo ponudu rečnog turizma u gradu koji ima retko dobar kapacitet, za razliku od mnogih evropskih gradova. O turizmu na rekama, kakav je razvijen na primer u Budimpešti, možemo samo da sanjamo, kao i o novcu koji se na ovaj način zaradi u gradu i državi. Posebno zbog toga je važno da se Beograđanima ali i stranim posetiocima predoče sve prednosti i ugodnosti ovakvog turizma", rekla je juče na promotivnoj vožnji Vesna Cvetković iz marketing sektora broda Sirona. Ona je napomenula da su cene krstarenja neuporedivo niže od evropskih.
"Osim što su cene za strane turiste snižene, srpski državljani će, zbog znatno slabije platežne moći, imati razne popuste. Tako će utorkom svi aranžmani biti upola cene", najavila je Cvetković. Sironini aranžmani podrazumevaju krstarenja na Dunavu i Savi, izlet do Bele stene uz ručak, razgledanje Beograda noću i ponoćnu plovidbu, a sve ovo po ceni od šest do 20 evra, u zavisnosti od izabrane ture.
Dejan Veselinov iz Turističke organizacije Beograda kaže da su upravo april i maj meseci kada počinje sezona rečnog turizma i da iz ove organizacije očekuju veliku posećenost tokom letnjih i jesenjih meseci.
"Prošla sezona bila je veoma uspešna, a što je najvažnije, uspeli smo da promovišemo ovu vrstu turizma i stranim i domaćim posetiocima. Ljudi sada znaju gde koji brodovi pristaju i kakvi su aranžmani, cene. Osim toga, postignuti su mnogi dogovori i zadobijeno poverenje i razumevanje nadležnih institucija za potrebu razvoja ovog turističkog kapaciteta", za "Danas" je rekao Veselinov.