Slobodno vreme
Turistički vodič
Egzotika u komšiluku
26.04.2010. 12:00
Izvor: politika
Egzotika u komšiluku
Sitonija je retko nastanjeno poluostrvo na severu Grčke, koje još uvek nije turistički industrijalizovano. Rajske plaže nisu preko sveta, 700 kilometara južno od Beograda, a lako se pronalaze – uz pomoć satelitske navigacije. Neke koordinate se nalaze u tekstu
Najbliža egzotična plaža Sartiju je Oranž bič. GPS: N 40.1236649/E 23.9669710. Udaljena je svega 6 kilometara od gradića. Sa magistrale se silazi prema moru i vozi se „ofroud“ Posle strmoglavog spuštanja kroz borovu šumu, pored pčelinjaka, dolazi se do belih stena koje se lenjo uvlače u more. Pošto je Oranž bič stecište grčkih umetnika, koji su ga proglasili za svoju teritoriju, neke stene su vajarskim dletom modifikovane u ležeće figure žena. U stilu nimfi koje se sunčaju. Na ovim stenama kupaju se nudisti, što je retkost u strogo pravoslavnoj Grčkoj. Odmah iza stene koja štrči u more, je uvala Kavourotripes, gde je divlji kamp za gej parove.

Par iz Beograda je svakog dana išao na drugu plažu. Obišli su ih dvanaest.

Na belom pesku Banana biča uveče se održavaju koncerti. Sviraju andergraund grupe. Kao i do susednog Oranža, i do ovog mesta se stiže zemljanim , neuređenim putem, koji vodi kroz mešanu, borovu i hrastovu šumu. U mestu koje ima glasovno ponavljanje u imenu, Vurvuru, iznajmili su motorni čamac, po prihvatljivoj ceni od 10 evra na sat. Obišli su arhipelag od 13 mini ostrva, naravno, nenastanjenih. Ručali su svežu ribu na gradelama u seocetu Ormos Panagias, odakle polaze brodovi kojima se plovi duž obale Svete Gore. Na pristojnoj udaljenosti od nekih 500 metara. Uz pratnju delfina.

Na suprotnom, južnom pravcu od Sartija, na Goa plaži, noću su se kupali u moru osvetljenom reflektorima. Thalata bič koristi egejske vetrove za surfovanje. Satelitska lokacija: N 39.9883481/E 23.9868866 .

Kalamici je ronilački centar. U taverni Giorgiokis naručili su za večeru ono što je taverna imala, a što ne zvuči posebno primamljivo jer je dobro poznato – po imenu. Ali, iznenađenje je bilo u spoju potpuno novog ukusa za grčku salatu i lamb čops, iliti janjeće kotlete. Mirisalo je na drugačije. Tačka. Nepoznata zemlja ukusa.

Tražeći mesto Sikija, bez precizne satelitske koordinate, zalutali Uspešna proslava godišnjice, zar treba reći, doprinela je harmoniji braka, koja se uvek, malo nagne na neku stranu, u prelomnim godinama. Ali je, zato tu dobro letovanje da podupre ono što se nakrivilo.