Slobodno vreme
Turistički vodič
Turska "na sniženju", Grčka i Egipat nisu
14.06.2010. 12:00
Izvor: mondo
Turska "na sniženju", Grčka i Egipat nisu
Srpski turisti letovanje uplaćuju tri puta: u predsezoni, kad grane prvo sunce i kada deca uzmu svedočanstva. Dakle, poslednju gužvu ove godine u turističkim agencijama treba očekivati od ponedeljka. U agencijama kažu da su aranžmani za Tursku prodati, kao i apartmani u Grčkoj.
"Moj savet onima koji planiraju da letuju na grčkim ostrvima jeste da još malo sačekaju neki popust, a onima koji žele da idu svojim kolima na sever Egeja da odmah kupe ono što je ostalo", kaže za "Večernje novosti" Vlada Matović, iz "Matika“.

"Srpske agencije su još prošlog oktobra u fiksni zakup uzele smeštaj u Grčkoj i kada je u toj zemlji počela kriza mi smo već bili 'u njihovim rukama'. Pošto nisu kupovali unapred, Nemci mogu da traže niže cene u Grčkoj, ne i u Turskoj."

Ipak, popustima u nekim turskim hotelima treba se nadati, a Milica Žarković, iz "Kontikija“, kaže da gazde hotela svakodnevno šalju specijalne ponude za - decu.

"Imamo poduži spisak hotela u kojima deca imaju besplatan smeštaj i plaćaju samo avionski prevoz od 180 evra", kaže Žarković.

U Egiptu ne treba očekivati popuste, jer prodaja ide odlično. Naprotiv, verovatnija su poskupljenja jer dolar jača prema evru. Popusta u Španiji, iako sezona ide ispod očekivanja, neće biti pre naredne godine, jer španski turistički radnici, poput grčkih, reaguju sa godinu dana zakašnjenja.

"Možda zvuči paradoksalno, ali sada se najviše isplati letovati u nekoj egzotičnoj zemlji, jer je tamo najveći pad cena", kažu u agenciji "Flaj tajm“.

Recimo, letovanje u Turskoj košta 1.000 evra, a po istoj ceni sada se može naći paket-aranžman za Maldive ili Bali. Za isti novac, onaj ko ne bira vreme, može da ode na Tajland, u Meksiko ili na Kubu.