Slobodno vreme
Turistički vodič
Šta sve možete da radite u Beogradu ovog leta
21.06.2010. 12:00
Izvor: mondo
Šta sve možete da radite u Beogradu ovog leta
Goste Beograda ovog leta očekuju brojna kulturna i sportska dešavanja, ali i volonteri u službi domaćina grada.
Posetioce srpske prestonice ovog leta očekuje više od 200 kulturno-sportskih dešavanja, kvalitetnija ponuda usluga, bolji smeštaj i, prvi put, volonteri u službi domaćina grada, najavila jeu subotu direktorka Turističke organizacije Beograda (TOB) Jasna Dimitrijević.

Dimitrijevićeva očekuje da će do kraja godine oko 400.000 turista posetiti Beograd i da će biti ostvareno više od 1,5 miliona noćenja.

"Za prvih nekoliko meseci ove godine ostvareno je četiri odsto više poseta nego lane, što govori da je Beograd i dalje atraktivan za goste iz celog sveta", istakla je ona u intervjuu Tanjugu.

"Za strane turiste pripremili smo više ponuda nego prethodnih godina, poput programa 'Dođite u Beograd - grad kulture', vodič za više od 120 kulturnih manifestacija i događaja u prestonici, kao i vodič kroz sportske manifestacije u kojima je predstavljeno više od 60 sportskih dešavanja", rekla je direktorka TOB-a.

"Izdvojili smo po deset atrakcija u Beogradu, ali i top deset kulturnih i istorijskih spomenika, muzeja, galerija, crkvi, restorana i barova, kao i ambijentalnih celina koje turisti moraju obavezno videti", istakla je precizirala je Dimitrijevićeva.

Prema njenim rečima, turiste očekuje i mnogo više privatnog smeštaja po povoljnijim cenama, kao i poboljšana ponuda u manjim hotelima.

Od ove godine Turistička organizacija je angažovala oko 300 mladih volontera - "gritersa", koji treba iz jednog drugačijeg ugla da predstave Beograd, ukazala je Dimitrijević.

"Oni su domaćini Beograda ili volonterski servis mladih, koji govore dva ili više stranih jezika i na raspolaganju su svima koji budu tražili njihovu uslugu", objasnila je Dimitrijevićeva.

Beograd se na taj način Beograd priključio Greeter asocijaciji sa sedištem u Njujorku, rekla je ona, napominjujući da samo nekoliko gradova u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj imaju slične servise.

Dimitrijevićeva je podsetila da je u dogovoru sa beogradskim hotelima, JAT - om i aerodromom "Nikola Tesla", pokrenut i projekat pod nazivom "Vikend u Beogradu".

Ponuđena tura, koja se realizuje od početka godine, uključuje prevoz, smeštaj i boravak turista u glavnom gradu Srbije od tri do četiri dana, navela je ona, dodajući da cena paketa za posetioce iz Berlina, Londona i Milana iznosi od 198 evra do 270 evra, a uključuje i besplatne obilaske u organizaciji TOB -a.

Dimitrijevićeva je podsetila da su za strane turiste i dalje najprivlačnije Beogradska tvrđava, Knez Mihailova ulica, Kosančićev venac, Skadarlija, Ada Ciganlija, ali i od skoro uvršćena u ponudu - šetnja zelenom oazom na Topčideru.

"Kao nova destinacija nametnuo se lokalitet Avale sa obnovljenim tornjem, koga je za dva meseca posetilo više od 20.000 turista", istakla je direktorka TOB-a.

Prema njenim rečima, veliko interesovanje posetioca vlada i za beogradske reke i vožnju turističkim brodovima, kao i posetu starom delu Zemuna.

Za razgledanje Beograda sa reka, međutim, potrebno je obezbediti veći broj turističkih brodova i uređenije pristane, sa tačnim podacima o njihovim polascima i dolascima, kazala je ona.

Jedan od novih je i projekat pod anzivom "Jedan grad, tri muzeja, četiri sata", koji TOB realizuje uz podršku Muzeja grada Beograda, u okviru koga se posetiocima nudi da za određeno vreme posete važna mesta u Beogradu, kazala je Dimitrijevićeva.

Ovog leta će, kako je precizirala, u toj ponudi biće i Avala, park u Topčideru, Saborna crkva i muzej Jovana Cvijića.

Ona je podsetila da je i ove sezone svim zainteresovanim turistima omogućeno da se voze turističkim tramvajem po centralnim gradskim ulicama, ali i lete balonom, uz dobre vremenske uslove.

Direktorka TOB-a je navela da su najčešće zamerke stranih turista nedostatak javnih toaleta i nečistoća u nekim delovima grada, ali da je "ostala usluga i atmosfera koju čine, kako ističu turisti, nasmejani ljudi, lepa je slika koju šaljemo u svet".