Slobodno vreme
Turistički vodič
Kališ nisu samo zidine
28.06.2010. 12:00
Izvor: Mondo
Kališ nisu samo zidine
Beogradska tvrđava je interesantna zbog bogate kulturno-umetničke ponude. Koncerti, izložbe, radionice... ili jednostavna šetnja, mame strane i domaće turiste.
Veći deo turista koji posete Beograd, a njih je i nekoliko stotina hiljada, obavezno obiđe i Beogradsku tvrđavu, kaže direktorka "Beogradske tvrđave" Ivana Lučić-Todosić. "Ono što se ustalilo tokom godina, a posebno u letnjim mesecima jeste bogata kulturno-umetnička ponuda, koja i ove sezone očekuje posetioce Kalemegdana", istakla je Todosićeva. Posetioci su, kako je navela, u toku juna bili u prilici da u sklopu Muzičkog paviljona uživaju u vikend koncertima klasične muzike. "Poštovaoce muzike, na istom mestu tokom narednog meseca očekuje osam koncerata džez muzike, dok će u avgustu biti prezentovan rege, pop i autorski žanr", najavila je direktorka "Beogradske tvrđave". Ona je dodala da će u toku leta na Savskom šetalištu biti organizovano više izložbi, poput postavke keramike sa tog lokaliteta, dok je na istom mestu aktuelna izložba fotografija "Tvrđava večita inspiracija". Ona je podsetila da je na Kalemegdanu u toku juna održan prvi festival koji se bavio prezentacijom hrane i pića, dok će se na jesen verovatno održati slična manifestacija, sa nešto izmenjenim karakterom. "Protekli 'Festival hrane i pića' bavio se prezentacijom restorana, dok će naredna manifestacija biti usresređena konkretno na mirise i ukuse domaćih specijaliteta, tačnije, ponudom hrane koju Srbija može da ponudi Evropi i svojim stanovnicima", najavila je Todosićeva. U toku leta posetioce tvrđave, takođe očekuju koncerti, filmske predstave i tribine u organizaciji Beogradskog letnjeg festivala - Belefa, koji se ove godine održava od 10. jula do 10. avgusta. Tokom leta, dodala je ona, biće aktuelna i radionica starih zanata, koja će biti fokusirana na dečije igre, odnosno pravljenje dečjih igračaka. "Ideja je da se više radi sa decom", ukazala je ona i podsetila da je i prošle godine bila organizovana dečja kreativna etno kuća gde su mališani bili u prilici da izrađuju korisne predmete. Takođe, saradnja je ostvarena i sa Dečjim kulturnim centrom, a početkom jula će, kako je navela, biti realizovana interaktivna igra "Zmajev trag" u kojoj će se učesnici, uz pomoć mobilnog telefona kretati po tvrđavi i rešavati zagonetke koje se budu pred njih postavljale. U narednom periodu može da se očekuje nastavak arheoloških i istorijskih tura, namenjenih, pre svega, domaćim gostima u cilju boljeg upoznavanja sa kompleksom tvrđave. "Namera je da u tvrđavi bude prepoznat njen karakter kulturno-istorijskog kompleksa", ukazala je ona.
U planu je, kako je istakla, da se na tom prostoru uvede sistem samostalnog vodiča (audioguide), koji bi oslobodio posetioca, bilo domaćeg bilo stranog, od klasičnog turističkog vođenja. "Ideja je da se posetiocu, uz iznamljivanje uređaja za audigajd ponudi mapa, gde će se on samostalno upoznavati sa sadržajima na ovom prostoru."