Slobodno vreme
Turistički vodič
Župa čeka žedne
22.09.2010. 12:00
Izvor: novosti
Župa čeka žedne
U četvrtak počinje tradicionalna svetkovina u slavu grožđa, vinogradara i vinara. Na startu dečji maskenbal i otvaranje Vinske ulice
Kapije "Župske berbe", 47. tradicionalne fešte u slavu grožđa, vinogradara i vinara, otvaraju najmlađi Župljani: atraktivnim maskenbalom od Dečije ustanove "Naša radost" do centra grada. Uslediće, potom, izložbe u Zavičajnom muzeju Župe i Muzeju vinarstva i vinogradarstva, vatromet na centralnom trgu, otvaranje Vinske ulice, koncert Biljane Krstić i njenog "Bistrika"...

Otvaranjem izložbe u holu Poljoprivredne škole, sa eksponatima iz nedara Župe, započeće drugi dan slavlja - ispunjen još postavkom fotografija "Župa, srpska Šampanja" u Zavičajnom muzeju, te programom "Vino je sudbina vrednih i časnih Župljana", duhovnim pričešćem za ljubitelje poezije i rujne ružice, u Muzeju vinarstva. Posle ove večeri vinskih pesama, zdravica i običaja, najavljen je koncert Goce Tržan.

Trećem danu najviše se raduju strastvene vinopije. Sa čuvene i u svetu jedinstvene Fontane vina, svi su dobrodošli da se napoje. Međunarodni festival folklora, u popodnevnim satima, biće prilika da se proveseli i staro i mlado, a neće izostati ni sportski susreti. U Zavičajnom muzeju grada domaćina, na gostujućoj izložbi Narodnog muzeja iz grada na Veternici, nostalgični i romantici moći će da vide kako je izgledao "Stari grad Leskovac", dok je veče, na sceni u srcu Aleksandrovca, rezervisano za lokalne bendove i koncert Kikija Lesendrića.

Završnica 47. "Župske berbe" - pod sloganom "Ljubav, vera, nada... vino" - proteći će uz lepotice u narodnim nošnjama, te hit svake vinske fešte pod Željinom i Gočem: župsku etnosvadbu, tokom koje snaša, kao nekada, "da ne iskalja vezenu suknju", bosonoga mulja grožđe... Folklorni ansambli iz zemalja u okruženju napraviće uvod u prijateljsko nadmetanje FK Župa sa FK Bor, posle čega sledi urnebesno finale, uz koncert narodne muzike i vatromet.