Slobodno vreme
Turistički vodič
Egipatske vlasti uvele taksi za žene zbog napasnih taksista
04.10.2010. 12:00
Izvor: Putujem.com
Egipatske vlasti uvele taksi za žene zbog napasnih taksista
Kao mera obuzdavanja napasnih taksista uveden je taksi koji voze žene, a namenjen je isključivo ženama
Sezona letovanja se završava, ali je u nekim zemljama i dalje toplo i sunčano, kao na primer u Egiptu. Ako se spremate da kraj leta provedete u Šarm el Šeiku, Hurgadi ili Kairu, evo nekoliko saveta u vezi sa taksi prevozom.
Egipatske vlasti su rešile da stanu na put sve češćim pritužbama lokalaca i "zlata vrednih" turista. Uvele su novu kategoriju taksija, za sada samo u Kairu, glavnom gradu turističke velesile.
Više od 80 odsto žena - Egipćanki i strankinja, bilo je "uznemiravano" u taksijima koje su vozili muškarci (stepen uznemiravanja varira od flerta, preko udvaranja, do direktnih seksualnih aluzija), kada su žene u vozila ulazile same.
Kao mera obuzdavanja napasnih taksista uveden je taksi koji voze žene, a namenjen je isključivo ženama. U društvu koje je istovremeno i kosmopolitsko i duboko konzervativno, ova mera "segregacije" polova usmerena je na zaštitu žena od nasrtaja muškaraca, a ne na ograničavanje njihovih prava.
Zato se ženama Kairu savetuje da čekaju da se na vidiku pojavi taksi za žene, ili da naruče jedan sa ženskim vozačem, piše "Travel magazin".
Egipćani mogu nepogrešivo da spaze stranca koji se šeta pored puta, mora ili na nekom drugom mestu koje nije ulica prepuna pešaka.
Obično će mu zatrubiti ili se zaustaviti ljubaznim rečima: "Želite li da vas povezem? Nemojte da hodate, daleko je".
Imajte u vidu da se ovi "dobronamerni" vozači koje ste nehotično ustopirali uvek ponašaju poput pravih taksista i naplaćuju svoje vožnje čim vas "istovare" na željenu lokaciju.
Ako se iznenadite reakcijom i kažete da nemate novca, Egipćanin koji vozi "taksi" rado će vas odvesti do banke ili bankomata da promenite ili podignete novac.
Dakle, ne nasedajte na dobronamerne vozače u Egiptu.