Slobodno vreme
Turistički vodič
Novogodišnja noć za nezaborav
12.11.2012. 14:00
Izvor: b92
Novogodišnja noć za nezaborav
Za doček Nove 2013. godine turisti iz Srbije će putovati na mesta od kojih zaista zastaje dah. Agencije su za novogodišnje praznike domaćim turistima ponudile putovanja po Evropi na kojima bi im pozavideli i putnici najbogatijih zemalja sveta.
Od portugalskih dvoraca do ruskih crkava, i od norveških fjordova pa do kiparskih plaža, turisti iz Srbije mogu da biraju novogodišnje putovanje u zavisnosti od toga da li žele da se odmore, šopinguju, dobro jedu, razgledaju muzeje ili samo šetaju, pišu “Večernje novosti”.
Jednu od najzanimljivijih tura organizuje „Kontiki travel“ - do Lisabona, Batalje, Koimbre i Porta. Putnici koji požele da vide malu zemlju velikih moreplovaca uživaće u svakom trenutku, jer će videti nesvakidašnje prelepe prizore okupane suncem, i sve to zaliveno zelenim vinom.
Portugal je setna zemlja, što se vidi po zanimljivim građevinama, načinu života njegovih stanovnika i muzici. Oni koji su puni života ne smeju da propuste fantastičnu turu po Andaluziji, tokom koje će videti egzotičnu mešavinu koja je ovom delu Španije donela prelepe alkazare (palate), ukusna jela domaće kuhinje i vatreni flamenko.
Srednja Evropa
SA „Kontikijem“ turisti mogu da obiđu i Kastilju i Kataloniju, ali i Baskiju, što je više nego ekskluzivno putovanje. Uprkos tome što su Baski jedan od najstarijih evropskih naroda, Baskija je bila dugo skrivana evropska tajna.
Poštovaoci francuske kulture mogu da uživaju u najboljoj kuhinji sveta u Parizu. Novogodišnje putovanje u Grad svetlosti, s posetom Diznilendu, organizuje veliki broj agencija, a „Viva travel“ nudi putovanje avionom za 499 ili autobusom za 285 evra. „Kontiki travel“, pak, predlaže turistima da prvog dana 2013. godine prošetaju Azurnom obalom i okušaju sreću u Monte Karlu.
Dobri poznavaoci „zemlje lala“ kažu da je Amsterdam odličan izbor za doček Nove godine. Klompe nisu neophodne, ali osmeh jeste, jer „Putnik“ organizuje paket-aranžman sa avionskim prevozom i svim taksama za 329 evra. Oni koji, pak, žele da usput vide Mocartovu kuću u Salcburgu i popiju pivo u Minhenu, moraju da idu autobusom, a aranžman „Viva travela“ od 299 evra za to je najpovoljniji.
Ko želi samo da započne godinu u romantičnom dvorcu Nojšvajnštajn može da putuje s „Plana tursom“. Ova agencija vodi i severnije - do Frankfurta i Štutgarta, zavičaja braće Grim i Getea, ali i do Berlina.
„Halo turs“ je ponudio aranžmane za gotovo sve evropske metropole, ali se doček 2013. u prelepom Krakovu čini najzanimljivijim. Takođe, oni koji nemaju mnogo slobodnih dana tokom godine treba da iskoriste novogodišnje praznike i uplate šestodnevni aranžman ove agencije tokom kojeg će videti tri grada: Beč, Budimpeštu i Prag. „Zlatni grad“ zaslužuje da se u njemu boravi više od dva dana, a doček u ovom gradu sa „Argusom“ košta 149 evra.
Zemlje Mediterana
„Argus“ tradicionalno organizuje najbolje novogodišnje aranžmane za Istanbul i Solun. U Solunu je vreme najčešće prijatno tokom najluđe noći, a Grci su izuzetno predusretljivi prema gostima iz Srbije. Naši turisti mogu da biraju koliko dana žele da provedu u Carigradu - četiri, pet ili šest. Koliko god ostali, provod je zagarantovan!
Italija privlači veliki broj naših turista tokom novogodišnjih praznika, pa je i ponuda izuzetno bogata. Cene aranžmana kreću se od 59 evra (doček u Veneciji preko „Vive“) pa do 759 evra, za kružnu turu po Siciliji (sa „Kontikijem“). Pošto mnogi žele da praznike iskoriste i za šoping, „Travelend“ turiste vodi u Veronu, Veneciju i Vićencu, uz obilazak autleta „Palma nova“.
Beč je, bez premca, grad u kojem će tokom najluđe noći svaki drugi čovek govoriti srpski. Carski grad spremno dočekuje naše turiste, pa će muzika odjekivati s trgova, a kuvano vino će teći ulicama. Cene aranžmana kreću se od 49 evra za mlade, koji idu samo u provod.
Prekrasni sever
Stokholm, grad ušuškan na 11 ostrva, slovi za najprivlačniju prestonicu Evrope. Helsinki, neoklasičan i bogat zelenilom, sa tri strane zapljuskuje Baltičko more. Sankt Peterburg, kulturna prestonica Rusije, jedan od najlepših gradova sveta, san je svih srpskih turista.
U ponudi „Kontiki travela“ je osmodnevno putovanje u ova tri grada po ceni od 1.090 evra. Do Stokholma se putuje avionom, zatim brodom „Silja Serenade“ do Helsinkija, pa vozom „Alegro“ do Sankt Peterburga.