Slobodno vreme
Zdravlje
HOBP - bolest pušača
16.11.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
HOBP - bolest pušača
U svetu, ali i Srbiji, danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP).
Svaka deseta osoba starija od 40 godina u Srbiji ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), zbog čega se ta bolest kao uzrok smrti 2010. godine nalazila na četvrtom mestu u Srbiji.
Povodom Svetskog dana borbe protiv HOBP - koji se danas obeležava u svetu, ali i u našoj zemlji pod sloganom "Nikad nije kasno" - prof. dr Marija Mitić Milikić iz Klinike za plućne bolesti KCS ukazala je da dijagnozu ove bolesti u svetu ima 210 miliona ljudi, a da se procenjuje da u Srbiji ima između 400.000 i 600.000 pacijenata.
"Bolest nastaje udisanjem štetnih čestica i gasova, a manifestuje se otežanim disanjem i brzim zamaranjem pri najmanjim aktivnostima. U čak 90 odsto slučajeva oboleli su pušači", rekla je Mitić Milikić.
Ona je dodala da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će ova bolest do 2030. godine postati treći uzrocnik smrtnosti u svetu, odmah posle ishemijske bolesti srca i cerebrovaskularne bolesti.
Pacijentima u Srbiji, kako naglasila prof. dr Zorica Lazić iz Instituta za plućne bolesti Kliničkog centra Kragujevac, dostupna je savremena terapija kao svuda u svetu. Ona je navela da pacijenti vrlo često neopravdano odbacuju pumpicu, jer su nezadovoljni napredovanjem lečenja, a istraživanja su pokazala da čak 70 odsto njih ne zna pravilno da je koristi.
Predsednica udruženja za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća (UDAH), prof. Branislava Milenković iz Klinike za plućne bolesti KCS upozorila je da verliki broj ljudi ima ovo oboljenje, a da zapravo toga nisu svesni.
Ona objašnjava da oboleli najčešće misle da su hronični simptomi koje imaju - kašalj i iskašljavanje - posledica starenja.
"Svako pogoršanje stanja može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, nakon čega sledi dug period oporavka", rekla je Milenković.
Doktorka Milenković dodaje da je uspostavljanje dijagnoze brz test koji se naziva spirometrija.