Slobodno vreme
Zdravlje
Kad zdrava ishrana uništi zdravlje...
06.11.2015. 12:00
Izvor: Mondo
Kad zdrava ishrana uništi zdravlje...
Džordan Janger jedno vreme je bila veganka, i tvrdi da joj je ovaj restriktivan režim ishrane doneo samo zdravstvene probleme.
Džordan (25) pokrenula je svoj blog The Blonde Vegan, gde je pisala o veganskoj ishrani, kako bi drugima prenela svoja iskustva, odnosno opasnosti tako ograničene ishrane.

Ona je počela da se pridržava veganskog načina ishrane tokom koledža jer je imala stomačnih problema, pa je smatrala da će joj takva ishrana pomoći da ih reši.

Na početku joj, kaže, pomagala. "Najpre mi je to zaista prijalo, činilo mi se da mi se organizam zaista pročišćava od svih toksina, a stomačni problemi su bili rešeni."

S obzirom na to da joj je takva ishrana tada odgovarala, počela je da dokumentuje svoje savete i iskustva o ishrani, i da ih zajedno sa receptima postavlja na društvene mreže.

"Opsesija zdravom ishranom bila je neprestano prisutna, i na kraju dovela dotle da ne mogu da vodim normalan život, da nemam društvene aktivnosti, niti bilo kakve druge interese," kaže Džordan.

Ceo njen život sveo se na to šta može, a šta ne može da jede. Postala je, na neki način zavisna, od prirodnih sokova od voća i povrća, nije jela ništa prženo, kao ni šećer, gluten. To je značilo da pažljivo mora da isplanira svaki obrok, a jedenje u restoranu bilo je za nju nemoguće.

"U tom periodu uopšte nisam jela u restoranima jer sam se plašila da će mi to uništiti organizam."

Iako to nije shvatala, Džordan je postala ortoreksična, odnosno zavisna od zdrave hrane. Osobe koje pate od ortoreksije neprestano razmišljaju o tome šta i koliko jedu, a to je upravo ono što je i ona radila.

Njen način ishrane i zavisnost od zdrave hrane postali su problem kada su nestali svi pozitivni efekti veganske ishrane koje je na početku osećala. Vratili su se stomačni problemi, a "došli" su i neki novi - neprestano je bila umorna, kosa je počela da joj opada i lako se povređivala prilikom bilo kakve fizičke aktivnosti.

Pored toga, dosta je smršala - skinula je oko 12 kilograma i "spala" na 56 kilograma. Iako ta kilaža nije bila opasna, odnosno Džordan nije bila anoreksična, doprinela je padu imuniteta, pa je devojka bila veoma često bolesna.

Tačno nakon godinu dana ovakve ishrane, prestala je da dobija menstruaciju. Uprkos tome, Džordan je ignorisala ono što je telo pokušavalo da joj "kaže," i nije odmah shvatila koliko je opsednutost zdravom ishranom narušavala njeno zdravlje.

Otprilike šest meseci nakon što je prestala da dobija menstruaciju, razgovarala je sa prijateljicom koja joj je savetovala da pokuša da jede ribu. Devojka je poslušala, i nakon dva dana dobila je mesečni ciklus. "Tada sam shvatila da je moje telo polako umiralo. Kada sam počela da jedem ribu, odmah mi se vratila energija."

Nakon toga je Džordan otišla kod lekara, koji joj je rekao da u njenom organizmu ima jako malo hranljivih materija, kao i da bi trebalo da počne da jede ribu i jaja.

S obzirom na to da je pratiocima na društvenim mrežama davala savete o zdravoj ishrani, odlučila je da bude potpuno iskrena prema tim ljudima, pa je sa njima podelila i to da je zbog opsednutosti zdravom ishranom, imala zdravstvene probleme - pisala je o tome zašto je prestala da se pridržava veganske ishrane, a nedavno je čak napisala i knjigu o tome.