Slobodno vreme
Zdravlje
Šta je, zapravo, šećer?
23.02.2015. 12:00
Izvor: Mondo
Šta je, zapravo, šećer?
Znamo da je sladak, da može biti bele ili smeđe boje, da nije baš zdrav. Evo još nekoliko veoma bitnih činjenica.
Pod pojmom šećer najčešće podrazumevamo saharozu, molekul koji se sastoji od glukoze i fruktoze. Glukoza je šećer koji putuje ka superiornom mozgu, hrani ga, dok fruktoza odlazi ka jetri. Šećer saharoza se dobija ekstrakcijom iz šećerne repe i šećerne trske.

Drugim rečima, čista saharoza nije ništa drugo nego tvrdi štap s kojim bismo se, ako bismo ga hteli konzumirati, itekako namučili. S njime se ne bismo nešto zasladili.

Procesom rafinacije, koja odstranjuje biljna vlakna, dobija se kristalni, beli šećer u kojemu nema ostataka biljnih pigmenata ni minerala.

Strašna statistika
Statistika pokazuje da je od šezdesetih godina prošlog veka pa sve do danas, kako se globalno povećavala potrošnja šećera, isto tako raslo oboljevanje od karcinoma, dijabetesa, debljine i srčanih bolesti. Endokrinolog dr Robert Lustig sa Kalifornijskog Univerziteta tvrdi da je upravo šećer čak 1.000 puta više odgovaran za savremene bolesti i zdravstvena stanja nego unos masti.

To je taj ‘savršen’ proizvod koji će zasladiti većinu onoga što danas jedemo, a uz kontinuiran unos će nas tiho i gorko uništiti uzrokujući niz akutnih i hroničnih stanja, piše za "Alternativu za vas", dr Lejla Kražinić Keho.

Ona napominje da u jednoj kašičici ima četiri grama šećera i nemojte se iznenaditi kada saznate da samo 250 ml najpoznatijeg gaziranog napitka sadrži 10 kašičica šećera, stoga kada popijete dve čaše soka, upravo ste uneli 10 kašičica šećera u organizam.

A kafa? Ako ste popili dve na dan, a ne možete da je ne zasladite, uneli ste barem još dodatne dve kašičice šećera.

Ako ste među onima koji ne pripremaju obroke kod kuće, nego jedete u restoranima, "pravim" ili onima sa brzom hranom, čak i ako pazite na količinu šećera, svejedno vam se mogu potkrasti njegove značajne količine u namirnicama.

Čak i ako pažljivo birate namirnice, nemojte se iznenaditi činjenicom da u danu možete uneti i više od neverovatnih 22 kašičice šećera, a da toga niste ni svesni.

Naš dozvoljeni zdravi unos šećera ne bi smo preći devet kašičica!

Mnogi naučnici kažu da je šećer jednako opasan kao kokain ili cigarete, od kojih se teško odvikava. Mnogima, čim pomisle na nešto slatko, odmah krene "voda na usta".

Sve navedeno upućuje na to da smo se već "predozirali" šećerom i da nas loša navika unosa rafiniranih namirnica bogatih šećerom i mastima čini starima i bolesnima.

Danas postoji žestoka debata među naučnicima, koja postavlja pitanje da li treba u potpunosti eliminisat unos šećera kod pacijenta s karcinomom? Takođe, i osobe koje se leče od kandidijaze, bi možda trebalo da skroz izbace šećere iz ishrane.

Američko udruženje za karcinom potvrđuje da postoji pregršt istraživanja kojima je dokazano da pravilna prehrana i fizička aktivnost, povećavaju životni vek osoba s karcinomom.

Ujedno, pacijentima koji su oboleli od karcinoma ne preporučuje se nikakav unos rafiniranih proizvoda - kolača, keksa, kupovnih sokova, svih onih proizvoda koji sadrže preveliku količinu šećera.