Slobodno vreme
Zdravlje
Svaka treća žena ima ginekološke probleme
15.12.2014. 12:00
Izvor: Mondo
Svaka treća žena ima ginekološke probleme
Oko 30 odsto ženske populacije, odnosno svaka treća žena ima uroginekološke probleme tokom života.
Značaj uroginekologije i usavršavanja stručnjaka u toj oblasti medicine sve je veća, s obzirom na to da su uroginekološki problemi česti - pogađaju 30 odsto ženske populacije tokom života, kako u razvijenim zemljama, tako i u zemljama u razvoju, zaključeno je na završetku međunarodnog simpozijuma.

Tokim dvodnevnog skupa "IUGA eXchange Program Belgrade Serbia", u organizaciji Internacionalne asocijacije za uroginekologiju (IUGA), GAS SLD i GAK Narodni front, istaknuto je da je kod više od 10 odsto žena neophodno operativno lečenje, zbog korekcije inkontinencije bešike ili spada genitalnih organa.

GAK Narodni firont je bio domaćin skupa koji je prvi put održan u Srbiji, okupivši više od 70 stručnjaka iz zemlje i sveta iz oblasti ginekologije i akušerstva, urologije i fizijatrije.
Cilj simpozijuma je usavršavanje lekara u Srbiji i sticanje novih znanja iz oblasti uroginekologije, pa je samim tim od velikog značaja za lekare i pacijente u Srbiji, a i šire, navodi se u saopštenju organizatora.

Kao subspecijalnost, koja se bavi lečenjem pacijentkinja sa tim neprijatnim tegobama, potreba za stručnjacima uroginekologije sve je veća, pa se i značaj ovog simpozijuma ogleda u mogućnosti da se znanje i iskustvo internacionalnih stručnjaka prenese i na lekare u Srbiji.