Slobodno vreme
Zdravlje
SZO: Hitan sastanak zbog Zika virusa
01.02.2016. 12:30
Izvor: Mondo
SZO: Hitan sastanak zbog Zika virusa
Zika virus se veoma brzo širi, upozoreno je i Svetske zdravstvene organizacije, koja će zbog toga održati hitan sastanaku ponedeljak.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) održaće danas hitan sastanak posvećen suzbijanju virusa zika koji se pojavio u Južnoj Americi.

SZO je prošle nedelje upozorila da se virus, koji prenose komarci, širi velikom brzinom u Americi i da se tokom ove godine očekuje tri do četiri miliona inficiranih.

Direktorka SZO Margaret Čen izjavila je da stručnjaci treba da utvrde da li postoji veza između širenja virusa i povećanog broj slučaja mikrocefalije, anomalije rasta lobanje i mozga kod novorođene dece.

Virus se pojavio u Brazilu u oktobru prošle godine gde je registrovan i povećan broj mikrocefalije kod dece.

Zdravstvene službe Kolumbije, Brazila, Jamajke i Portorika već su savetovale ženama da izbegavaju trudnoću za vreme epidemije virusa.

U Evropi i Severnoj Americi registrovano je nekoliko desetina inficiranih virusom i to su pretežno osobe koje su boravile u pogođenim zemljama.

Više od 3.170 slučajeva mikrocefalije kod dece registrovano je 2015. godine.

Za sada ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca.

Virus, identifikovan 1947. godine, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca.