Slobodno vreme
Zdravlje
Hrana za lepotu i zdravlje
26.12.2014. 12:00
Izvor: Mondo
Hrana za lepotu i zdravlje
Pažljivo izbalansirana dijeta i mudro izabrane namirnice mogu postati vaš "eliksir mladosti".
Zaboravite na preskupe tretmane i sate provedene u kozmetičkom salonu. Podmladite se pametnim izborom namirnica. Jeftinije je i zdravije.


Evo spiska "superhrane" koja će ubrzati regeneraciju ćelija, smanjiti štetan uticaj slobodnih radikala a kožu učiniti hidriranom i mladalački blistavom.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je među najboljim izvorima moćnih antioksidanata u prirodi. Bogato je antihocijaninom, koji štiti ćelije od negativnog dejstva slobodnih radikala i oksidativnog stresa, glavnih uzroka starenja. Redovnim konzumiranjem bobičastog voća, kožu štitimo od starenja na ćelijskom nivou, a rezultat je blistav ten i mladalački izgled.

Bilo šta što sadrži omega-3 masne kiselina

Dakle, sardine, losos, skuša… Plava riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina i antioksidanata koji umiruju upalne procese, ublažavaju različite probleme sa kožom, čak i relativno ozbiljne poput psorijaze, a kožu održavaju hidriranom, tako što ojačavaju ćelijski zid. Osim toga, ove namirnice su odličan izvor proteina, neophodnih za obnavljanje ćelija kože i rast novih, mladih ćelija.

Avokado

Odličan izvor vitamina E, vItamin aiz B grupe, kalijuma i nezasićenih masnih kiselina (onih "zdravih", dakle), koji kožu hidriraju i čine elastičnom.

Koštunjavo voće i semenke

Namirnice bogate vitaminom E, antioksidantom koji pomaže da se saniraju oštećenja kože do kojih dolazi usled izloženosti dimu, aerozagađenju i suncu. Dobar su izvor proteina, vlakana i esencijalnih masnih kiselina, tako da kožu hrane i pomažu zadržavanje vode, za dodatnu hidrataciju.

Kurkuma (indijski šafran)

Kurkuma ima najviši nivo antioksidanata i antizapaljenskih sastojaka u "kategoriji začina". Kurkumin, aktivno jedinjenje koje se nalazi u šafranu, osim što je odgovorno za raskošnu nijansu ovog začina, štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, čini da se "zgusne" ćelijski poredak, čime se usporava formiranje finih bora.

Paradajz

Bogat likopenom, moćnim antioksidantom koji kožu bukvalno podmlađuje, sprečavajući dehidrataciju.

Tamnozeleno lisnato povrće

Bogato vitaminima, između ostalog i vitaminom E, K i A, i mineralima. Vitamin A neophodan je za rast novih ćelija, a ako ga unosimo u dovoljnoj količini, sprečava pojavu suve, grube kože. Vitamin K jača zidove krvnih sudova i pomaže u smanjenju tamnih podočnjaka. Osim toga, antioksidanti iz lisnatog zelenog povrća smanjuju rizik i od oboljenja oka poznatog kao staračka makularna degeneracija.

Krastavac

Odličan izvor silicijuma, krastavac sprečava zaržavanje vode i smanjuje nadutost ispod očiju.