Slobodno vreme
Zdravlje
Evo zašto narednih dana treba da se grlite
22.02.2016. 12:00
Izvor: Mondo
Evo zašto narednih dana treba da se grlite
Vaš zagrljaj može mnogima da znači!
Povodom Međunarodnog dana retkih bolesti, koji se obeležava poslednjeg dana februara, Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) pokrenuće danas akciju "Zagrli za retke - zagrli za Ginisa", kako bi se podigla svest o problemima obolelih, neophodnosti bolje dijagnostike i većoj dostupnosti savremenih terapija.

Akcija će biti sprovedena od 21. do 27. februara, a cilj je da se u tom periodu prikupi više od 108.121 fotografija zagrljaja, što je trenutni Ginisov rekord, koje će biti objavljene u online albumu.

"Poenta kampanje je da podignemo svest o retkim bolestima i da pozovemo sve da se uključe i slanjem fotografija na sajt www.zagrlizaretke.com daju svoj doprinos u pokušaju obaranja Ginisovog rekorda. Treba samo da zagrlite nekoga i okačite tu fotografiju na sajt", rekao je Tanjugu izvršni direktor NORBS-a Davor Duboka.

Kampanja je regionalnog karaktera, a NORBS je sprovodi u saradnji sa savezima udruženja obolelih od retkih bolesti u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Apsolutno smo sigurni da je ovaj rekord dostižan", podvukao je Duboka, navodeći da su podršku kampanji pružio veliki broj javnih ličnosti, kod nas i u regionu.

Retka bolest se definiše kao bolest koja se javlja kod manje od pet osoba na 10.000 stanovnika.

Iako se na prvi pogled čini da je ovaj broj mali, procenjuje se da u Evropi oko 30 miliona ljudi ima neku retku bolest, a u Srbiji oko 450.000.

Danas je poznato izmedu 6.000 i 8.000 retkih bolesti, a 75 odsto retkih bolesti pogađa decu.
Oko 30 odsto pacijenata obolelih od retkih bolesti, umre pre navršene pete
godine.

NORBS želi da ukaže na probleme sa kojima se sreću oboleli, a koji se pre svega odnose na nepostojanje odgovarajuće dijagnostike i nedostupnost savremene terapije.

"I kada dobiju dojagnozu, oboleli su često sprečeni da se leče, jer veliki broj najsavremenijih terapija za retke bolesti nije dostupan ljudima u Srbiji", ističe Duboka.

On dodaje i da je problem što u Srbiji ne postoji registar obolelih od retkih bolesti, pa se ne zna njihov tačan broj.

To, prema njegovim rečima, onemogućava i državu da planira i napravi odgovarajuće centre za retke bolesti i da planira budžet.

Ni sistem socijalne zaštite u Srbiji ne prepoznaje retke bolesti, što dovodi do toga da se obolelima osporavaju različita prava koja bi trebalo da imaju po osnovu dijagnoze i težine svog stanja, ističe Duboka.

NORBS je krovna organizacija koja okuplja više od 20 udruženja obolelih od retkih bolesti i članova njihovih porodica, a ovih dana dobija još jednog člana - Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori".

Znate šta vam je činiti - "bacite" se na grljenje!