Slobodno vreme
Zdravlje
Koliko stvarno treba da hodamo da bismo smršali?
20.07.2015. 12:00
Izvor: Mondo
Koliko stvarno treba da hodamo da bismo smršali?
Evo računice - kako i koliko treba da šetate da biste skinuli višak kilograma.
Šetnja je jedna od najprijatnijih formi vežbanja. Za pet meseci, ako redovno hodate, možete skinuti i desetak kilograma viška, i to bez odlaska u teretanu i iscrpljujućih dijeta. Osim toga, hodanjem ćete oblikovati i mišiće, a i zdravlje će vam se popraviti.

Kako treba da hodate da biste skinuli višak kilograma?

Koliko kalorija možete sagoreti hodanjem zavisi od dva faktora: vaše telesne težine, i načina hoda. Ako hodate prosečnom brzinom, što bi bilo oko šest kilometara na čas, tokom sat vremena hoda sagorećete oko 400 kalorija.

Ali, ne morate tokom dana preći samo šest kilometara. Ako šetnju produžite za još četiri kilometra, sagorećete dodatnih 300 kalorija. Takođe, možete da prelazite i kraće relacije, samo morate telo da prilagodite svojim dnevnim aktivnostima. Tu može da vam pomogne pedometar - spravica za merenje broja pređenih koraka. Tako ćete u svakom trenutku imati uvid u to koliko ste tog dana hodali, ali i koliko bi još trebalo da pešačite do večeri.

Evo računice:

Kilometar i po - oko 2.000 koraka - sagoreva 100 kalorija

Pola kilograma - 3.500 kalorija

Da biste "skidali" pola kilograma nedeljno, treba da trošite dodatnih 500 kalorija svakog dana.

Dakle, da biste svake nedelje izgubili 500 grama, trebalo bi svakog dana da napravite oko 10.000 koraka.

Kako da nađete vreme za hodanje kad imate posla preko glave? Pa, promenite navike.

Umesto da po automatizmu uđete u autobus i vozite se do posla i sa posla - hodajte. Ako nemate vremena ili snage da prevalite ceo put, svakog dana prepešačite bar nekoliko stanica.

Ako idete kolima, parkirajte se malo dalje od mesta na koje ste se uputili, a ostatak puta prepešačite.

Nemojte koristiti lift, umesto toga idite stepenicama.

Kako da vam hodanje ne dosadi?

Menjajte rute. I, pustite sebi omiljenu muziku, na primer. Istražite neki kraj grada koji ne poznajete...

Još jedna važna stvar: Ako planirate da šetnja postane vaša zamena za vežbanje, skoncentrišite se na to. Jer, hodanje od izloga do izloga nije ono što će dati željeni rezultat. Da bi šetnja imala efekta, morate voditi računa o držanju, hodati ujednačenim ritmom i biti skoncentrisani na sopstveno telo.

Za početak, šetajte tri puta nedeljno po 20 ili 30 minuta. Ubrzo ćete osetiti da možete brže i duže, sve dok ne budete imali snage za svakodnevne šetnje u trajanju od 30 do 60 minuta.

Srećno!