Slobodno vreme
Zdravlje
Zašto je opasno piti hladnu vodu ovih dana
10.08.2015. 12:00
Izvor: Mondo
Zašto je opasno piti hladnu vodu ovih dana
Čak 70 odsto pacijenata koji se ovih dana javljaju u ambulante Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije su kardiovaskularni bolesnici.
Njima vrućine najteže padaju, pa se čim sunce zađe i malo zahladi obraćaju lekarima Urgentnog centra sa mnogobrojnim tegobama: otocima na nogama, naglim padom pritiska, nesvesticama, gušenjem i napadima kašlja.
Nisu retke ni noćne posete kardiološkim ambulantama jer se tada najčešće dešavaju tegobe zbog slabosti srca - nemogućnost ležanja na ravnom, osećaj gušenja, nedostatak vazduha koji bude pacijenta iz noćnog sna.
Doktorka Marina Đikić, specijalista urgentne medicine iz prijemne internističke ambulante Urgentnog centra, kaže da među primljenim pacijentima ima najviše hipertoničara i onih sa srčanom slabošću:
"Kod obe grupe pacijenata tegobe nastaju zbog širenja krvnih sudova. Kod hipertoničara se to manifestuje naglim padom pritiska, jer kad se krvni sudovi prošire, toplota izlazi iz tela, ali dovodi i do pada krvnog pritiska, naročito ako je pacijent po redovnom terapijom za hipertenziju. Još ako nema dovoljnog unosa tečnosti, tada gornji pritisak pada i na 80 ili 90".

Kad popijete hladnu vodu...
Srcu se na visokim temperaturama može pomoći redovnim uzimanjem tečnosti. Međutim, srčani bolesnici ne bi trebalo da uzimaju previše rashlađenu vodu, naročito ne odjednom u velikim količinama. Ovim bolesnicima preporučuje se blago rashlađena tečnost koja se tokom celog dana uzima u manjim količinama. Puno pomaže i ishrana sa dosta voća i povrća.

Nakon internističkog pregleda, ovim pacijentima se koriguje, odnosno prepolovljava terapija, a nekim čak i ukida dok ne prođu vrućine, naročito ako su blaži oblici hipertenzije.

"Hipertoničarima se savetuje češće merenje pritiska, barem dva puta dnevno i to u najtoplijem delu dana", kaže za "Novosti" dr Đikić.

Velike letnje vrućine, posebno u kombinaciji sa velikom vlažnošću vazduha, za osobe sa bolesnim srcem mogu biti veoma opasne. Situacija u kojoj se od bolesnog srca zahteva veći napor i veći broj otkucaja, uz smanjeni krvni pritisak, stvara uslove za nastanak infarkta, opasnih aritmija, i pogoršanja srčane slabosti do stanja edema pluća ili kardiogenog šoka.

"Srce nema dovoljno snage da krv koju ispumpa vrati natrag, odnosno da napravi krug kroz cirkulaciju, i tada dolazi do nagomilavanja tečnosti u telu", objašnjava dr Đikić.

Telo na vrućini pokušava da se ohladi tako što sužava krvne sudova na periferiji, i zbog toga dolazi do povećanja hidrostatskog pritiska u kapilarima usled čega se povećava količina međućelijske tečnosti i tako nastaju edemi. Kod slabosti levog srca zadržava se tečnost u plućnim venama, pa nastaje zastoj i edem pluća, iskašljavanje krvi, pleuralni izliv, a kod slabosti desnog srca otoci se pojavljuju oko zglobova i na potkolenicama.

"I u ovim slučajevima neophodno je da se terapija koriguje, a pacijentima savetujemo da se obrate svom kardiologu, da dovoljno unose tečnosti kao i da umereno rashlađuju telo", kaže dr Đikić.