Slobodno vreme
Zdravlje
Vakcinacija je s razlogom obavezna
26.01.2015. 12:00
Izvor: Mondo
Vakcinacija je s razlogom obavezna
Vakcinacija je najefikasnija i najbezbednija mera preventivne zaštite od infekcija i zaraznih bolesti. Nema dokaza da su vakcine štetne, poručuje ministar zdravlja.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je da do sada nijedan lekar imenom i prezimenom nije uzeo učešće u antivakcinalnoj kampanji koja se pojavila na društvenim mrežama, i da do sada niko nije izneo dokaz protiv vakcinacije.

"Imamo neke koji se predstavljaju lekari, ali je utvrđeno da nemaju lekarsku licencu...", rekao je Lončar na televiziji Pink, dodajući da se sada vodi debata sa društvenim mrežama za koju se ne zna ko stoji iza nje.


Lončar je istakao da, kao hirurg, ne želi da priča o vakcinaciji, ali je juče zbog toga sazvao Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije i okupio najeminentnije stručnjake kako bi čuli različita mišljenja, ali nije se čula nijedna činjenica protiv vakcinacije, već samo u prilog.

"Mislim da je onda ljudima apsolutno jasno o čemu se radi... Sad, da mi učestvujemo u nekim ratovima lobija, antivakcionih, farmaceutskih... Razmislite, ako se neko ne vakčinise, ako se neko razboli koliko to lečenje košta", upitao je Lončar.

On je dodao da lečenje u slučaju da neko oboli košta 50 puta više nego što košta vakcina.

Prekršajne zbog nevakcinisanja dece
Protiv 121 roditelja u Srbiji podnete su prekršajne prijave jer nisu želeli da vakcinišu svoju decu, i zbog toga će morati da plate i novčanu kaznu do 50.000 dinara. Tokom 2014. godine sanitarni inspektori napisali su 56 kazni za roditelje iz Vojvodine koji nisu želeli decu da vakcinišu obaveznim vakcinama. Po broju napisanih prijava prednjače i roditelji iz Beograda (20) i Kragujevca (28), kažu u Ministarstvu zdravlja, piše "Blic".

Lončar je istakao da se i njegovo dete redovno vakciniše i da će to tako ostati. "Mi nemamo pravo da nekom zabranimo da ne boluje od neke bolesti od koje ne treba da boluje ako se vakciniše", poručio je Lončar.

On je rekao da Ministarstvo zdravlja ozbiljno shvata sve navode i prati parametre,ali ne može da reaguje na "rekla-kazala". Lončar je napomenuo da će Odbor za zdravlje i porodicu zbog toga zasedati minimum jedno mesečno u najjačem sastavu, a ukoliko bude potrebno, dovodiće i stručnjake iz inostranstva.

Zbog izbegavanja vakcinacije epidemija malih boginja u Americi

Američka pedijatrijska akademija pozvala je roditelje, škole i zajednice da vakcinišu decu protiv malih boginja pošto je u decembru u Diznilendu u Kaliforniji izbila epidemija ovog virusnog oboljenja, koja je zahvatila više od 80 osoba u sedam država SAD i Meksiku.

Ova vodeća američka pedijatrijska institucija je saopštila da bi sva deca trebalo da prime vakcinu protiv malih boginja, ili morbila, zauški i rubeola u uzrastu između 12 i 15 meseci, i još jednu dozu između četvrte i šeste godine, prenosi Rojters.

"Porodični odlazak u zabavni park ili odlazak u supermarket, na fubalsku utakmicu ili u školu, ne bi trebalo da rezultira razboljevanjem dece od ove zarazne bolesti koja se skoro sto odsto može sprečiti", navodi se u saopštenju direktora Akademije Erola Aldena.

Ministarstvo za javno zdravlje Kalifornije je navelo da je od decembra prijavljeno 68 potvrđenih slučajeva malih boginja među stanovnicima te države, što je uglavnom vezano za izlaganje ovom virusu u Diznilendu ili susednom Diznijevom avanturističkom parku.

Još 14 slučajeva vezanih za Diznijeve parkove prijavljeno je izvan Kalifornije, i to pet u Arizoni, tri u Juti, dva u Vašingtonu i po jedan u Oregonu, Koloradu, Nevadi i Meksiku.

Veruje se da je epidemija počela kada je jedna zaražena osoba, koja verovatno nije državljanin Kalifornije, posetila Anahajm u regionu Los Anđelesa između 15. i 20. decembra.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su druge osobe koje su obolele od morbila posetile Diznijeve parkove u januaru u trenutku kada su već bile zaražene.

Među zaraženima je najmanje pet zaposlenih u Diznilendu i jedan učenik lokalne srednje škole, koja je naložila nevakcinisanim učenicima da ostanu kod kuće do 29. januara.

Izbijanje epidemija malih boginja je ponovo pokrenulo debatu o takozvanom pokretu za aktivakcinaciju čiji su strahovi zbog potencijalnih sporednih efekata vakcina, podstaknuti sada raskrinkanim teorijama koje dovode vakcinaciju u vezu sa autizmom, navele malu manjinu roditelja da odbiju da im se deca vakcinišu.

Od malih boginja se većina osoba oporavi u roku od par nedelja i nije potrebno nikakvo specijalno lečenje, ali kod siromašne i neuhranjene dece i ljudi sa smanjenim imunitetom morbile mogu da izazovu ozbiljne komplikacije uključujući slepilo, encefalitis, tešku dijareju, infekciju ušiju i pneumoniju.