Slobodno vreme
Zdravlje
Budi muško - idi kod lekara!
30.11.2015. 12:30
Izvor: Mondo
Budi muško - idi kod lekara!
Dok je u svetu već petnaestu godinu zaredom mesec novembar posvećen muškom zdravlju, kod nas nije bilo većeg interesovanja za preventivne preglede, čak ni za one kojima bi se predupredila "strašna boljka" - ćelavost.
Mesec novembar je u svetu i ove godine je protekao u duhu globalnog pokreta "Movembra" čiji je cilj da podigne svest o muškim zdravstvenim problemima, pre svega raku prostate i testisa.

Razlog je to što se muškarci u ogromnom broju slučajeva lekarima javljaju kada je bolest odmakla i kada mogućnosti za efikasno lečenje gotovo da nema.

Iako su muškarci češće na meti fatalnih bolesti i umiru u cvetu mladosti, mnogo su glasnije "ženske" kampanje: protiv raka dojke, o porastu broja oboljenja srca kod lepšeg pola, studije o uticaju hormona i dijeta... U isto vreme, jaz u dužini životnog veka decenijama je isti - pet godina u korist žena.

U Srbiji, po poslednjem popisu, prosečni životni vek žene je 78 godina, a muškarca 73. Prema poslednjem Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije, u svim oboljenjima, osim infarkta, žene prednjače.
Brkovi kao znak podrške

U svetu uobičajeni znak podrške Movebru je – puštanje brkova. Oni koji se odluče za takav gest, prvog dana novembra se glatko izbriju, a onda se narednih 30 dana neguju brkovi kakve je nosrio Salvador Dali. Ove godine, mesec muškog zdravlja, obeležen je 15. put, a slogan je bio "Budi muško –idi kod lekara!"

U Srbiji od hroničnih bolesti pati 51,5 odsto žena, a samo 47,8 muškaraca, visok pritisak ima 35,2 odsto stanovnica Srbije, a samo 26,6 odsto muškaraca, zbog problema sa leđima pati čak 22,9 odsto žena i samo 15 odsto pripadnika jačeg pola. Angina pektoris češće muči žene, kao i visok holesterol. Žene su čak i manje krezube: 85,7 odsto starijih dama ima zubnu protezu u odnosu na 75,2 odsto muškaraca.

Brojke nedvosmisleno ukazuju da žene češće posećuju lekara, dok mnogi muškarci i ne znaju da imaju neku bolest. Još malo statistike u prilog toj tezi: izabranog lekara u Srbiji ima 93 odsto žena, u domove zdravlja redovno ide njih 71,6 procenata, a svega 59 procenata muškaraca. I kad ipak smognu hrabrosti da odu kod lekara, prepisane lekove uzima svega 36 procenata muškaraca, piše "Politika".

Ako je za utehu, zanemarivanje svog zdravlja nije specifičnost samo naših Balkanaca. Dr Ken Goldberg, urolog i autor knjige "Kako muškarci mogu živeti podjednako dugo kao žene", poručio je da muškarci moraju da vode računa o svom zdravlju onako kako to čine sa svojim automobilima. Dr Vilijem Polak, direktor Centra za muškarce Mek Lin Bolnice u Belmontu u državi Masačusets, pre nekoliko godina je upozorio da muškarci moraju da priznaju da su osetljivi i bolešljivi. Onda će se i istraživači baviti više muškim zdravstvenim problemima. Poređenja radi, u SAD je 2005. godine za proučavanje karcinoma prostate potrošeno 394 miliona dolara, a u isto vreme za rak dojke - 710 miliona dolara.

U Srbiji godinama postoji Udruženje obolelih od raka dojke, kao i mnogobrojne kampanje posvećene ovom raku, dok, po rečima dr Aleksandra Miloševića, godinama neuspešni ostaju pokušaji da se osnuje udruženje obolelih od raka prostate.

"Naši muškarci se prave da su zdravi i zbog toga kasno stižu kod lekara za mnoge bolesti, a to je naročito kobno za rak prostate. Gotovo polovina svih obolelih od raka prostate u Srbiji kod lekara stiže kasno, iako apelujemo da posle pedesete godine, muškarca treba da kontroliše svoje psihološko i fizičko zdravlje. Obično od 50. godine muškarci počinju da skrivaju svoje psihičke tegobe, a tada počinu i problemi sa mokrenjem. Tek kada dođe do problema u seksualnom životu, naš muškarac traži pomoć lekara", kaže dr Milošević, dodajući da je cena skrivanja ovih slabosti - kraći životni vek.

"Rak prostate može da se otkrije na vreme i uspešno izleči. Uslov je da muškarac posle 50. godine jednom godišnje odlazi kod urologa", kaže dr Milošević.