Slobodno vreme
Turistički vodič
Kratka putovanja sa decom hit u Evropi
19.11.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Kratka putovanja sa decom hit u Evropi
Kratka putovanja s decom veliki su hit u posednje vreme u Evropi. Učenje istorije u Šenbrunu može biti super zabava, kao i potraga za blagom u Firenci.
Manjak slobodnog vremena i ekonomska kriza uticali su na to da roditelji u Evropi vode sa sobom decu na kratka, vikend-putovanja. Koliko je ovaj trend postao ozbiljan, dokazuje i to što je dobio ime - "kidskejšn“.
Roditelji čak i odredišta biraju u zavisnosti od toga šta deca uče u školi.
"Naši turisti vole da putuju u parovima. Na letovanje svi idu sa decom, ali na kratka putovanja po evropskim gradovima, za novogodišnji doček ili u šoping ture uglavnom odlaze parovi ili prijatelji. Imali smo slučaj gde je majka u autobusku šoping turu vodila četvoromesečnu bebu, ali ona je samo izuzetak koji potvrđuje pravilo", kaže za "Novosti" Saša Vučković iz "Argusa".
Dakle, za razliku od srpskih turista koji žele da se odmore od svoje dece, evropski roditelji putujući sa dece prolaze čak i jeftinije. Naime, mnogi hoteli su podigli starosnu granicu do kada deca borave besplatno ili porodične sobe naplaćuju kao obične, gradski prevoznici prodaju povoljne porodične karte, muzeji naplaćuju simbolične ulaznice, a turističke organizacije osmišljavaju za decu zanimljive ture.
U evropskim metropolama postoji sijaset dečjih muzeja u kojima se najmlađi odlično provode. Zanimljiviji su, međutim, dečji programi koje organizuju poznati muzeji.
U tome je Beč odredište bez premca. Pored dobrog Dečjeg muzeja, odličnog Muzeja muzike (u kojem mogu da diriguju Bečkom filharmonijom kao Zubin Mehta) i prelepog Prirodnjačkog muzeja, Šenbrun je istoriju učinio fantastičnom zabavom. Za decu je odvojeno posebno krilo muzeja gde mogu da vide kako su živeli prinčevi, da se igraju s carskim igračkama, nauče da peku pitu s jabukama i obuku se kao Franc Jozef i Sisi.
Mnogi drugi evropski gradovi su se dobro pripremili za porodice, jer su preporuke koje deca iznose svojim vršnjacima najbolja reklama. Recimo, svi italijanski muzeji imaju dečje odeljenje, sa animatorima, gde mališani crtaju (dok roditelji razgledaju umetnine), a u tome nije omanuo ni Vatikan. Dovoljno je da roditelj na info-pultu pita za dečji put "Alisa u muzeju čuda" i neće se pokajati što je dete poveo u Rim.
Verona je pripremila sajt za decu koja mogu da se upoznaju sa ovim gradom glumeći Romea i Juliju, a u Rimu moraju da reše misteriju šta znači SPLjR, kao i da objasne šta su uklesane zvezde, zmajevi, orlovi, lavovi i drveće u grbovima.
U Firenci će deca čitav dan sarađivati u šetnji gradom kroz potragu za blagom koja počinje s Davidom a završava se u poslastičarnici.
U našim agencijama kažu da srpski turisti ne žele da maltretiraju decu putovanjima, ne shvatajući da je deci do 14 godina sve zabavno, a posle toga već mogu da putuju sa svojim prijateljima.