Slobodno vreme
Zdravlje
Verovati ili ne novim lekovima?
26.11.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Verovati ili ne novim lekovima?
Može li se i u kojoj meri, i verovati naučnim istraživanjima o efikasnosti lekova, kada veći deo tih istraživanja finansiraju farmaceuteske kompanije?
"Vašington post" kao primer uzima istraživanje iz 2006. godine, objavljeno u "Nju Ingland džurnal of medicina", jednom od prestižnijih stručnih zdravstvenih časopisa u svetu, čiji je zaključak da se simptomi dijabetesa najbolje liječe "avandijom", tada novim lekom kompanije "Glakso SmitKlajn".
U tekstu se podseća da su šefovi te kompanije posebno bili zadovoljni rezultatima istraživanja, pa su ih često citirali. "Ali, jesu li ovi rezultati zaista tačni?", pita autor teksta.
"Vašington post" otkriva da je "Glakso SmitKlajn" finansirao istraživanje, kao i da je svih 11 naučnika koji su u njemu učestvovali dobilo pozamašne honorare od kompanije, a četvoro od tih naučnika zaposleni su u toj firmi i poseduju njene akcije.
List podseća da je "avandija" u međuvremenu nestala s američkog tržišta lekova, te da je otkriveno da ovaj lek, iako zaista uspešno leči simptome dijabetesa, istovremeno znatno povećava rizik od srčanog udara. Američka agencija FDA procenjuje da je "avandija" direktno uzrokovala 83.000 srčanih udara, među kojima je bilo i smrtnih slučajeva.
"Nju Ingland džurnal of medicina" u zadnjih godinu dana objavio je 73 teksta o novim i eksperimentalnim lekovima. Čak 60 tih istraživanja finansirale su farmaceutske kompanije, a u izradi 50 radova učestvovali su zaposleni u farmaceutskim kompanijama.
Ove kompanije u Americi su prošle godine na istraživanja potrošile 39 milijardi dolara. "Novac se ulaže za traženje novih lekova. Ali, cilj istraživanja koje finansiraju farmaceutske kompanije nikako nije isključivo u interesu javnog zdravlja. U pitanju je trka za profitom, zbog čega su naučnici koji vrše istraživanja nad novim lekovima često pod pritiskom", piše "Vašington post".
Profesor medicine sa Univeriteta Jel , Džozef Ros tvrdi da je "dokazna baza postala iskrivljena" i da nisu sva istraživanja nužno kupljena. Ipak, Ros ukazuje na vrlo zanimljivu činjenicu - izgledi da će zaključak istraživanja biti povoljan po farmaceutsku industriju 3,6 puta su veći u radovima koje finansira ista ta industrija.