Slobodno vreme
Zdravlje
Počinje sezona čajeva
30.11.2012. 12:00
Izvor: Mondo
Počinje sezona čajeva
Ispijanju čajeva većina nas pribegava da bi se izlečila ili zagrejala. Kako nam odlaze hladniji dani, verovatno će biti povećana i upotreba čajeva, a ukoliko imate nedoumicu koji je za šta dobar ovo je prava prilika da je rešite.
Čaj od kamilice upotrebljava se tokom lečenja očnih infekcija, stomačnih tegoba i iritacija kože, dobar je za grlo, kada zub zagnoji ili otekne i upalu desnih, protiv nadimanja, mučnine u stomaku i problema sa varenjem.
Preporučljivo je piti tri šolje čaja od zove dnevno, zaslađene medom, uvek posle jela. Pomaže kod bronhitisa, rubeola, šarlaha, reumatizma i kostobolje.
Čaj od nane smiruje stomak, snižava temperaturu i smanjuje bolove, dok se čaj od majčine dušice preporučuje se za smirenje i protiv promuklosti.
Zeleni čaj sadrži korisne polifenole koji su veoma jak antioksidans, stoga pomažu u borbi protiv raka ili dijetama kod ljud koji imaju problema sa sporim metabolizmom. Možete da ga pijete i rashlađenog s limunom, a pomaže kod gubljenja kilograma, štiti od raka, smanjuje rizik od moždanog udara i čuva zubne desni.
Crni čaj pomaže snižavanje krvnog pritiska i tako čuva srce i krvne sudove. Čaj od brusnice ima izvesna antibakterijska i antikancerogena dejstva i preporučuje se kod problema sa mokraćnim putevima. I uvin čaj je dobar za probleme sa mokraćnim kanalima.
Tri šoljice čaja od hibiskusa dnevno smanjuju opasnost od povišenog krvnog pritiska, a ovaj čaj sadrži vitamin C i je dobar afrodizijak. Žalfija je dobra za ispiranje grla i ispiranje usne duplje kod nekih upala grla. Čaj od šipka je dobar protiv prehlade zbog toga što sadrži vitamin C, a čaj od lipe preporučuje se za dobar san.
A da li se češće pije čaj ili kafa pokušali smo da saznamo na Danima kafe i čaja u tržnom centru Delta siti. Pogledajte video prilog.