Slobodno vreme
Zdravlje
Žutica ne jenjava
17.12.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Žutica ne jenjava
Epidemija zarazne žutice tip A na području Pomoravskog okruga i dalje se širi, obolela je 31 osoba, prošle sedmice sedam, kaže načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović.
"Reč je o četiri osobe iz sela Drenovca i tri iz sela Golubovca u opštini Paraćin", rekao je Radovanović Tanjugu i dodao da su "novooboleli svi iz epidemijskog, uglavnom, porodičnog kontakta".
Jedna obolela osoba iz sela Golubovca "negira bilo kakav kontakt sa obolelima i odbila je da se leči u bolnici, ali verujemo da je bila u kontaktu sa obolelom osobom", rekao je Radovanović. On je dodao da su danas primljene još dve osobe sa sumnjom na zaraznu žuticu i čeka se laboratorijska potvrda bolesti.
Radovanović je istakao da je prošla sedmica, pedeseta od prvog dijagnostikovanog slučaja zarazne žutice u Pomoravlju, "bila sa najviše obolelih" i ponovio da bi "epidemija mogla da se širi i razvlači do proleća".
Epidemija je krenula 27. septembra iz sela Drenovac u opštini Paraćin, gde je i najviše obolelih, a zatim su stizali oboleli iz sela Sekirica, Golubovac, iz gradski centara Paraćin i Chuprija, podsetio je Radovanović.
On je rekao da su i dalje na snaži mere opštinskog Štaba za vanredne situacije Paraćina za suzbijanje širenja bolesti, a posebno rigorozan nadzor nad objektima, bunarima, hranom, pranjem i dezinfekcijom ruku.
"Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snebdevanje vodom su plitki, a kretanje stanovništva veliko i sve ukazuje da je izvor zaraze čovek, da se bolest prenosi kontaktom i da se ne mogu isključiti i novi slučajevi", rekao je Radovanović.
On je ponovio da i dalje važi teza o "prelivanju epidemije iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti - obolele osobe iz Dranovca koje su u tom selu (Mozgovo) bile na svadbi".
"Reč je o zaraznoj žutici, tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko-sanitarne mere u selu, pre svega, u Dečjem vrtiću i školi", rekao je Radovanović.
On je podsetio da u Pomoravskom okrugu, koji obuhvata šest opština Pomoravlja, Resave i Levča, u poslednjih 12 godina nije bilo zarazne žutice, a da se obična žutica pojavljivala ciklično svakih šest do sedam godina.