Slobodno vreme
Zdravlje
Antibiotici ne pomažu kod bronhitisa
21.12.2012. 12:00
Izvor: mondo.rs
Antibiotici ne pomažu kod bronhitisa
Bronhitis najčešće izazivaju virusi, tako da je terapija antibioticima beskorisna, utvrdili su francuski naučnici.
Antibiotici su beskorisni u slučajevima bronhitisa koji najčešće izazivaju virusi, preneli su francuski mediji rezultate istraživanja sprovedenog u periodu od novembra 2007. godine do aprila 2010. godine u 12 evropskih zemalja.
Davanje amoksicilina, često prepisivanog antibiotika, osobama koje imaju bronhitis je kontraproduktivno, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 2.061 pacijentu među kojima je nekima tokom sedam dana davan amoksicilin, a drugima placebo (lažni lek).
Na kraju je bilo malih razlika vezano za trajanje ili jačinu simptoma bolesti između dve grupe, uključujući pacijente starije od 60 godina.
Naučnici su, između ostalog, istakli da je istraživanje pokazalo da davanje antibiotika osobama za koje se zna da nemaju upalu pluća ničemu ne služi i da može čak da bude kontraproduktivno, jer preterana upotreba tih lekova može da podstakne razvoj otpornosti na njih.
Tokom istraživanja su osobe koje su koristile antibiotike više saopštavale i neželjene efekte (kožne reakcije, dijareja, mučnina) 28,7 odsto, od onih koje su upotrebljavale placebo - 24 odsto.