Slobodno vreme
Zdravlje
Nije loše biti "popunjen"
07.01.2013. 14:00
Izvor: mondo.rs
Nije loše biti "popunjen"
Imati nekoliko kilograma viška možda uopšte nije loše po zdravlje, ukazuje jedna studija na uzorku od gotovo tri miliona ljudi.
Iz ovog istraživanja, kojim je rukovodila Ketrin Flegel iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), proizlazi da su osobe koje imaju višak kilgrama ili su i formalno gojazne, sa indeksom telesne mase (BMI) od 30 do 35, pod manjim smrtnim rizikom.
Za ovu analizu su korišćeni podaci gotovo 100 studija obavljenih u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi i Aziji, na više od 2,8 miliona učesnika.
Tokom trajanja ovih studija registrovano je oko 270.000 smrtnih slučajeva među ispitanicima. I pošto su uzeti u obzir faktori kao što su godine, pol ili pušenje, ispadalo je da su osobe s viškom kilograma pod šest odsto manjim smrtnim rizikom, a one gojazne, čiji je BMI do 35, pod pet odsto manjim smrtnim rizikom nego ostali ispitanici.
Utvrđeno je, međutim, da su gojazni ispitanici čiji je BMI bio viši od 35, pod preko 20 odsto većim smrtnim rizikom nego osobe normalne telesne mase.
Stručnjaci ove nalaze objašnjavaju mogućnošću da dodatno masno tkivo donosi određene metaboličke koristi koje štite srce, kao i da rezerve masnoća predstavljaju dopunski izvor energije u slučaju bolesti ili kada je uzimanje hrane otežano.
Učesnici ove studije naglašavaju da zbog svega rečenog nije poželjno da se sve osobe s viškom kilograma ili gojazni prvog stepena podvrgavaju tretmanima slabljenja, naročito ako boluju od neke hronične bolesti.