Slobodno vreme
Turistički vodič
Zadar među najlepšim evropskim lukama
14.01.2013. 12:00
Izvor: b92
Zadar među najlepšim evropskim lukama
"National Geographic Traveler" ističe kako je Zadar, hrvatska luka na severu Dalmacije, grad star skoro 3.000 godina koji je usvojio nasleđe svih stranih sila koje su njime vladale i ostavile vidljive tragove.
Novi broj časopisa National Geographic Traveler za februar i mart 2013. udarnim naslovom Europe's Best Small Ports na svojoj naslovnoj strani poziva u otkrivanje šest najboljih evropskih malih luka.
U ovo elitno društvo šest evropskih luka, koje treba posetiti u 2013. godini National Geographic Traveler uvrstio je gradove Alesun (Norveška), Tallinn (Estonija), Gdanjsk (Poljska), Ajaccio (Francuska), Valletta (Malta) i Zadar u Hrvatskoj.
National Geographic Traveler ističe kako je Zadar, hrvatska luka na severu Dalmacije, grad star skoro 3.000 godina koji je usvojio nasleđe svih stranih sila koje su njime vladale i ostavile vidljive tragove u staroj gradskom jezgru sa raznolikom arhitekturom.
Pred Zadrom se prostiru idilični jadranska ostrva, a za manje od sat vremena vožnje može se stići do pet nacionalnih parkova.
Prirodne lepote koje ga okružuju mogu se uporediti samo sa epskom istorijom grada koji se u gotovo 3.000 godina postojanja suprotstavljao stranim osvajačima sa promjenjivim uspehom. Arhitektonsko nasleđe raznih osvajača vidljivo je i danas na rimskom forumu i mletačkim tvrđavama oko grada.
Istorijsko jezgro smešteno je na malom poluotoku, ali najveći deo grada nalazi se na kopnu. Savremene urbane instalacije i živa kafanska kultura čine Zadar vrlo modernim gradom 21. veka.