Slobodno vreme
Zdravlje
U bolnicu zbog energetskih napitaka
18.01.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
U bolnicu zbog energetskih napitaka
Mladi sve češće traže pomoć u bolničkim hitnim službama zbog konzumiranja energetskih napitaka, pokazali su rezultati američkog istraživanja.
Broj Amerikanaca koji su zbog konzumiranja energetskih napitaka potražili pomoć u hitnim službama bolnica se više nego udvostručio u četvorogodišnjem periodu između 2007. i 2011 - sa oko 10.000 na preko 20.000, pokazalo je istraživanje koje je sprovela vlada SAD.
U većini slučajeva reč je o tinejdžerima i mlađim odraslim ljudima, preneo je AP.
U izveštaju se ne navodi koji su simptomi naveli konzumente energetskih napitaka da potraže hitnu medicinsku pomoć, ali se zaključuje da je to "sve izraženiji problem javnog zdravlja".
Poznato je da energetski napici mogu da izazovu nesanicu, nervozu, glavobolju, ubrzan rad srca, čak i napade slične epileptičnim.
U 2011. u oko 42 odsto slučajeva hitnog zbrinjavanja konzumenata energetskih napitaka, pacijenti su osim njih koristili i alkoholna pića ili medikamente kao što su stimulansi "aderal" i "ritalin".
I bez dodataka, energetski napici mogu da predstavljaju priličnu opasnost za zdravlje. "Mnogi ljudi ne shvataju koliko su oni jaki. Nedavno sam imao pacijenta koji je tokom jednog časa popio tri energetska napitka, što je isto kao da je popio petnaest šolja kafe", izjavio je Hauard Mel, portparol Američkog udruženja lekara hitnih službi.
Protekle jeseni u SAD je zabeleženo 18 smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa konzumiranjem energetskih napitaka, što je navelo dvojicu senatora da od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) zatraže da istraži bezbednosne aspekte konzumiranja ovih napitaka i njihovih sastojaka.
Energetski napici još imaju mali udeo na američkom tržištu gaziranih bezalkoholnih pića - svega 3,3 odsto, ali njihova prodaja ubrzano raste, dok se prodaja ostalih napitaka s ovog sektora smanjuje.
U 2011. obim prodaje energetskih napitaka u SAD je povećan za gotovo 17 odsto. Ova pića se naročito reklamiraju na sportskim manifestacijama veoma popularnim među mladima, kao što su takmičenja u surfingu ili skejt bordingu.