Slobodno vreme
Turistički vodič
Tahiti - Venčanje na zalasku Sunca
21.01.2013. 12:00
Izvor: B92
Tahiti - Venčanje na zalasku Sunca
Tahiti se nalazi u Južnom Pacifiku i najveće je o 118 ostrva i atola koji čine Francusku Polineziju. Deo je Društvenih ostrva (Archipel de la Société), arhipelaga koji čine Bora Bora, Rajatea, Taha’a, Huahine i Morea.
Tahiti je sastavljen od dva vulkanska planinska venca – veći deo ostrva u obliku kornjače naziva se Tahiti Nui, a manji Tahiti Iti koji su povezani zemljouzom.
Papete i Morea
Papete, prestonica i administrativni centar Francuske Polinezije nekada je bio malo ribarsko mestašce. Danas je to užurbana luka prepuna luksuznih jahti, kruzera i teretnih brodova.
Na nekoj od mnogobrojnih pijaca u Papeteu možete pazariti bisere po vrlo pristojnim cenama.
Nakon polučasovne vožnje trajektom od Papite, prestonice Francuske Polinezije, nalazi se ostrvo Morea.
Postalo je poznato po brojnim mogućnostima za bavljenje sportovima na otvorenom – od ronjenja do vožnje kajaka.
Treba obići celo ostrvo, a najbolje je da se priključite nekoj turističkoj safari grupi.
Morea takođe nudi zanimljiv smeštaj u bungalovima na vodi po kojima je Francuska Polinezija postala poznata. Najlepši su u Hilton Morea.
Na privatnim plažama ovog ostrva često se obavljaju venčanja i veridbe po vrlo pristupačnim cenama.
Tradicionalno venčanje podrazumeva gomile cveća, školjki i ukrasa od prirodnih materijala, mladoženju u kanuu i mladu na tronu od pruća. Kada mladić doplovi do svoje drage, sveštenik ih “venčava” i daje njima i njihovom prvorođenom detetu Tahićanska imena.
Tahićani
Nemojte se iznenaditi ako vas na ulicama Tahitija budu pozdravljali slučajni prolaznici. Naime, njegovi stanovnici su veoma ljubazni i poznati po vedrom raspoloženju.
Krilatica “aita pe’a pe’a” što bi u slobodnom prevodu značilo “nema problema”, zaista je njihov način života. Budite prema njima strpljivi i ljubazni i dobićete sve što poželite, naravno, uz veliki osmeh.