Slobodno vreme
Turistički vodič
Rio: Upoznajte grad preko - pločnika
28.01.2013. 12:00
Izvor: B92
Rio: Upoznajte grad preko - pločnika
Rio de Žaneiro kombinuje tradiciju i tehnologiju da bi ga turisti bolje upoznali, tako što je QR kodove ugradio u pločnike od crno-belih mozaika, koji su simbol grada.
Prvi dvodimenzionalni QR kodovi instalirani su na Arpoadoru, steni na kraju plaže Ipanema. Za sliku su korišćeno isto crno i belo kamenje kojima su širom grada ukreašeni trotoari u celom gradu sa predstavma talasa, riba i apstraktnih slika.
Kad seQR kod učita u smartfon ili tablet, vodi vas na veb sajt gde se nalazi mapa te oblasti i turističke informacije na portugalskom, španskom i engleskom.
Oni koji su aplikaciju već skinuli saznali su da se Arpoador tako zove jer su ribari nekada odatle harpunima terali kitove sa obale, a da se obližnja plaža duga 500 m, zbog velikih talasa, zove „Praia do Diabo” ili Đavolja plaža.
Gradske vlasti planiraju da instaliraju 30 QR kodova na plažama, vidikovcima i istorijskim lokacijama, pa će oko 2 miliona stranih posetilaca moći da nauči zanimljive podatke o ovom brazilskom gradu dok šeta njegovim ulicama.