Slobodno vreme
Zdravlje
6 razloga da ugasite televizor
08.02.2013. 12:00
Izvor: b92
6 razloga da ugasite televizor
Ukoliko provodite previše vremena ispred televizora to može znatno uticati na vaše zdravlje i kvalitet života - ali i na odnose sa drugim ljudima i zdravlje vaše dece.
Poboljšajte plodnost
Studija Univerziteta Harvard otkrila je da muškarci koji tokom nedelje provedu 20 ili više časova gledajući televiziju imaju za 44 odsto manji broj spermatozoida unutar nacionalnog proseka. Ukoliko isključite televizor i aktivirate se stanje može da se promeni.
Ista studija otkrila je da muškarci koji provedu barem 15 sati nedeljno vežbajući imaju 73 odsto veći broj spermatozoida.
Uživajte u srećnijem braku
Ukoliko volite sapunice, to može uticati na vaš brak.
Što ljudi više veruju onome što vide u romantičnim filmovima i serijama, manje su šanse da će biti srećne u svojoj vezi sudeći po studiji sprovedenoj 2012.
Produžite život
Gledanje televizije ne utiče na vaše zdravlje samo kratkoročno – ono bi moglo da ima uticaj na ostatak vašeg života - i njegovu dužinu. Studija objavljena u žurnalu Američke medicinske asocijacije otkrila je da svaka 3 sata gledanja televizije dnevno povećavaju rizik od smrti od bilo kog uzroka za 13 odsto u proseku.
Spavajte bolje
Studija sprovedena na 20.000 Amerikanaca otkrila je da skoro 50 odsto njih gleda televiziju pre odlaska na spavanje. Gledanje televizije pre odlaska na počinak može smanjiti ukupan broj sati proveden u snu, što zauzvrat može povećati rizik od dobijanja brojnih bolesti – od depresije do raka.
Sprečite decu da postanu gojazna
Studija sprovedena 2012. godine pokazala je da ukoliko ograničite vreme koje dete provede gledajući televiziju to može pomoći da ono izgubi višak kilograma ako je gojazno.
Imaćete bolje srce
Istraživači su otkrili vezu između gledanja televizije i smrti – oni su otkrili da preterivanje u gledanju televizije može štetiti zdravlju srca. Na svaka dva sata gledanja televizije rizik za dobijanje neke od bolesti srca povećava se za 15 odsto, dok se u istom periodu rizik od dobijanja dijabetesa povećava za 25 odsto.