Slobodno vreme
Turistički vodič
Diseldorf profitira od Tarantinovog filma
11.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Diseldorf profitira od Tarantinovog filma
Jedan detalj, koji se više puta ponavlja u najnovijem filmu američkog reditelja Kventina Tarantina „Đangova osveta“, izazvao je ovih dana čak i međugradske rasprave. Grad Diseldorf se u više navrata pominje u ovom filmu.
Kultni američki reditelj Tarantino, po svemu sudeći pomaže nemačkom gradu na Rajni – Diseldorfu, kako bi još više dobio na publicitetu. Naime, njegov najnoviji film „Đango Ančejnd“ obara rekorde u gledanosti, a jedan od glavnih glumaca Nemac Kristof Valc u tom modernom vesternu više puta, tokom svog predstavljanja, ponavlja: „Ja sam Dr. King Šulc iz Diseldorfa“, prenosi Dojče vele.
Diseldorf je mnogo investirao
„Tarantinovi filmovi dugo žive i gledanost može da dostigne brojku od jedne milijarde“, raduje se portparol gradskih vlasti nadležan za marketing u Diseldorfu Roman fon der Više. Taj glavni grad nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije u poslednjih nekoliko godina investirao je dosta novca u veću popularnost grada širom sveta, pogotovo manifestacijama kao što su Takmičenje za Pesmu Evrovizije (Eurovision Song Contest) i dodela nagrada „Bambi“. S druge strane, za reči koje u filmu Kventina Tarantina izgovara glumac Valc nije plaćen ni jedan jedini cent.
Mnogo se očekuje od dodele Oskara
Šta je Kventina Tarantina u ovom gradu fasciniralo ostaje tajna. Možda je taj izgovor sa nemačkim akcentom zabavan za engleske uši? Gradski stratezi za marketing u Diseldorfu će u svakom slučaju, u vreme dodele Oskara, držati palčeve Kristofu Valcu, jer je među nominovanima za ovu prestižnu filmsku nagradu - upravo za ulogu Doktora Kinga Šulca iz Diseldorfa. Već se kalkuliše kako će popularst ovog grada enormno porasti, ukoliko Valc dobije Oskara.
Večiti rivali
U susednom Kelnu, večitom rivalu grada Diseldorfa, trenutno vlada zapanjenost zbog tolike prominentnosti i značaja koji se pridaju toj manjoj metropoli. Uostalom, već po tradiciji između Diseldorfa i Kelna postoje posebne napetosti, pogotovo u vreme karnevala ili fudbalskih utakmica. Bilo kako bilo, svaki put kada se u bioskopima u Kelnu, u kojima se prikazuje takođe prikazuje „Django Unchained“, pomene ime grada Diseldorfa – a to se dešava više puta – među publikom zavlada tajac ili šaputanje „je si čuo(la) opet on, Dr. King Schultz iz Diseldorfa“.