Slobodno vreme
Zdravlje
Pet načina kako pušenje utiče na seks
11.02.2013. 12:00
Izvor: b92
Pet načina kako pušenje utiče na seks
Pušenje cigareta često utiče na odnose i veze s drugim ljudima. Da li vaša nezdrava navika stoji na putu ostvarenja u ljubavi i seksu?
Seksualna izdržljivost kod pušača se s godinama smanjuje. To vam može biti dodatni podsticaj da se rešite ovog vrlo raširenog i nimalo bezazlenog poroka.
1. Spavanje
Čak i ako ste pušač koji dnevno popuši šest ili sedam cigareta, verovatno će vam duvanski dim ostati u kosi. Dođete li umorni s posla, a nemate snage da se tuširate i perete kosu, vervoatno zbog toga nećete uživati u nežnostima te noći, što konačno može doprineti udaljavanju od partnera.
2. Odeća i nameštaj
Možda vaš partner ne želi da mu odeća, čaršafi ili nameštaj pokupi miris dima ili obrnuto. Verujte da onaj kome to smeta neće biti oduševljen što stalno mora da čisti i osvežava prostor. Cigareta tako može postati vrlo osetljiv okidač za svađe.
3. Bolest
Ljudi koji puše moraju brinuti o bolestima srca, pluća i strahovati od drugih ozbiljnih problema, a da ne spominjemo da se pušači razboljevaju mnogo češće i da su skloniji kašlju i prehladama. Ako smanjite ili prestanete da pušite, izbećićete mnoge boljke.
4. Seks
Kao što je i dokazano u mnogim istraživanjima, seksualna izdržljivost se kod pušača s godinama smanjuje. Otežano disanje i česte pauze i u najjednostavnijim pozama mogu dovesti do frustriranosti i smanjenja seksualne aktivnosti - ostavljajući oba partnera nezadovoljnim.
5. Kontracepcija
U uputstvima za korišćenje raznih vrsta oralnih kontraceptiva za žene, navodi se da one iznad 25 godina ne bi trebalo da puše dok uzimaju terapiju. Postoje dokazi da kontraceptivne tablete mogu smanjiti ili čak uzrokovati srčane probleme ako ste pušač.
Zato, nemojte rizikovati i radije se držite tableta nego cigareta. Pušenje smanjuje i plodnost, pa ako planirate da proširite porodicu vodite računa i o tome.