Slobodno vreme
Zdravlje
SARS ponovo uzima živote
22.02.2013. 12:00
Izvor: b92
SARS ponovo uzima živote
U Saudijskoj Arabiji je umrla jedna osoba obolela od novog virusa iz porodice SARS, čime je broj smrtnih slučajeva od te misteriozne bolesti u svetu povećan na sedam, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Saudijski ministar zdravlja je obavestio tu zdravstenu organizaciju Ujedinjenih nacija da je pacijent, koji je hospitalizovan 29. januara, preminuo 10. februara, navedeno je u saopštenju SZO.
Jedna laboratorija je 18. februara potvrdila da je ta osoba umrla od takozvanog novog koronavirusa, ili NCoV, prenela je agencija AFP. Do sada je SZO dobila 13 prijava slučajeva zaraze tim virusom otkako je on po prvi put otkriven sredinom prošle godine, od kojih je od prethodnih šest smrtnih slučajeva tri zabeleženo u Saudijskoj Arabiji, dva u Jordanu i jedan u Britaniji.
Današnja vest je stigla samo nekoliko dana nakon što je jedna osoba, zaražena tim virusom, umrla u nedelju u jednoj bolnici u centralnoj Engleskoj. Taj pacijent je bio jedan od tri člana jedne porodice zaraženih tim virusom koji je, kako je utvrđeno, dobio jedan član tokom nedavne posete Bliskom istoku i Pakistanu.
SZO je i pre tog smrtnog slučaja u Britaniji pozvala svoje članice da sa velikom pažnjom prate svaki slučaj akutnih respiratornih infekcija, sličnih pneumoniji.
Zdravstvene službe bi trebalo da testiraju osobe na virus NCoV u slučajevima neobjašnjive pneumonije ili drugih opasnih, "progresivnih ili komplikovanih respiratornih bolesti koje ne reaguju na lečenje, pre svega kod osoba koje putuju u područja ili su stanovnici regiona za koje se zna da su zaražena", navedeno je u saopštenju.
SZO je takođe pozvala na testiranje zdravstvenih radnika koji ispoljavaju takve simptome, ali za sada nije preporučila bilo kakva ograničenja putovanja ili trgovine zbog tog virusa. Novi virus se razlikuje od SARS-a (teškog akutnog respiratornog sindroma) koji je za vreme epidemije u Kini 2003. usmrtio više od 800 ljudi i izazvao veliki strah u svetu.