Slobodno vreme
Zdravlje
U Srbiji se preventivni pregledi izbegavaju
25.02.2013. 12:00
Izvor: Mondo
U Srbiji se preventivni pregledi izbegavaju
Na preventivnim pregledima prošle godine bilo tek nešto više od milion građana, problem i restriktivna pravila. Na sistematskom 535.450, kod ginekologa 259.954 žene.
Tek četvrtina građana u Srbiji ide na preventivne preglede. I dok se smrtnost od bolesti, koje se mogu u znatnoj meri sprečiti, povećava, narod sve više izbegava da ide kod lekara. A sam sistem mu to i ne dopušta, novim propisima po kojim je broj preventivnih pregleda i raznih analiza ograničen i ne može da se radi češće nego jednom godišnje.
Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prošle godine je na preventivnim pregledima u domovima zdravlja bilo nešto više od milion stanovnika. Na sistematskom je bilo 535.450 odraslih, dok svega 259.954 žene posetile ginekologa. Nešto manje ženske populacije, 216.103 ciljano je otišlo na pregled zbog ranog otkrivanja raka grlića materice.
Preventivni pregledi propisani su zakonom i tačno se zna na koliko se rade i šta se sve obavlja. Tako, stariji od 35 godina trebalo bi jednom u dve godine da prekontrolišu svoje zdravlje, oni preko 50 na tri godine, a mlađi od 35 - jednom u pet godina.
"Kada postoji potreba, pregledi se rade koliko treba. Krv, recimo, ne može da se vadi na svakih šest meseci i da se to upisuje kao da je sistematski pregled. Tačno se zna, u kom uzrastu, šta se i kako radi. Skoro su počeli i skrining programi na karcinom debelog creva, grlića materice i dojke", kaže za "Novosti" dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja ”Voždovac”.
U unutrašnjosti Srbije situacija je još gora. Dr Vesna Janković, direktor Doma zdravlja u Pirotu, kaže da je odziv bio slab, ispod deset odsto.
"Tek od kada su izabrani lekari prošle godine animirali pacijente da prekontrolišu svoje zdravlje, imamo tri puta više pacijenata. Žene izuzetno retko dolaze kod ginekologa. Za te preventivne preglede niko nam ne obezbeđuje novac, već sve moramo sami da finansiramo.
Istraživanje Kliničkog centra Srbije pokazalo je da više od polovine, od oko 1.000 ispitanih žena, nije dve ili više godina bilo kod ginekologa. Skoro 15 odsto njih ne posećuje lekara jer su lenje, petina ne ide jer nema nikakve probleme, a 11 odsto je reklo da nema vremena zbog posla. A nešto manje od 10 odsto žena ima strah od ginekologa.