Slobodno vreme
Turistički vodič
U potrazi za polarnom svetlošću
08.03.2013. 12:00
Izvor: b92
U potrazi za polarnom svetlošću
Oni koji su očarani polarnom svetlošću i zimom, a nisu veliki ljubitelji toplih meseci, moraju čekati jesen, kako bi uživali u pogledu na noćno nebo okupano bojama.
Štaviše, ovogodišnja jesen je prema procenama NASA najbolja za gledanje polarne svetlosti u poslednjoj deceniji.
U originalnim projekcijama NASA je predvidela da će jedini vrhunac solarne aktivnosti biti u aprilu i maju ove godine, ali će zapravo biti još jedan i to na jesen.
To znači da će period “solarnog maksimuma” možda biti produžen i do 2015. godine, što će mnogim zaljubljenicima u auroru omogućiti pravi spektakl.
Najbolja mesta za posmatranje polarne svetlosti je Arktički krug i to u Švedskoj, Finskoj i Norveškoj.
Polarna svetlost nastaje kada solarne čestice uđu u Zemljinu atmosferu i sagorevaju emitujući gasove koji proizvode različite boje – kiseonik stvara zelenu i žutu, a azot plavu.
Naučni termin za severnu svetlost je aurora borealis, nazvan po rimskoj boginji zore. Sličan spektakl na južnoj hemisferi naziva se aurora australis.
Gde je možete videti?
Najlepša svetla se vide u polju polarnih krugova, a ne na samim polovima i daleko od veštačkih izvora svetlosti i mesečine.
Najlepši pogled je u nordijskim zemljama – Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, kao i Aljasci, Kanadi i Rusiji.
Na severnoj hemisferi aurora se može videti od kraja septembra do kraja marta. Svetlošću rukovode 11-godišnji ciklusi solarne aktivnosti, koja je trenutno na vrhuncu.