Slobodno vreme
Zdravlje
Raste broj zavisnih od marihuane
08.03.2013. 12:00
Izvor: mondo.rs
Raste broj zavisnih od marihuane
U Srbiji ima od 25.000 do 30.000 opijatskih zavisnika, a broj onih koji zloupotrebljavaju marihuanu i sintetičku drogu amfetamin sve je veći.
Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Jasna Daragan Saveljić izjavila je danas da se u Srbiji od 2005. godine beleži trend opadanja opijatske zavisnosti. Međutim, kako je navela, pretpostavlja se da je broj zloupotreba marihuane i drugih psihoaktivnih supstanci u porastu zbog čega je neophodno da se poveća svest o njihovom štetnom dejstvu.
Jasna Daragan Saveljić rekla je za televiziju Pink da u toku godine u beogradskoj Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici, 50 odsto pacijenata kojima je prvi put dijagnostifikovan problem.
Ona je istakla da roditelji treba stalno da razgovaraju sa svojom decom kako bi lakše mogli da vide da li se njihovo dete nalazi u problemu, odnosno da li zloupotrebljava drogu. Takođe, kako je navela, roditelji obavezno moraju da znaju i sa kim im se dete druži.
"Nijedan roditelj ne može da prati 24 sata svoje dete, već je mnogo značajnije s njim razgovarati i poznavati dete. Neshvatljivo je da neki roditelj ne zna s kim mu se dete druži", rekla je direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.
Kako je navela, pretpostavlja se da je broj zavisnika od marihuane u Srbiji u porastu.
"Svi smatraju da marihuana može sportski da se uzima, ali kasnije dolazi do depresije, anksioznosti, gubitka motivacije i to zahteva lečenje", rekla je Jasna Daragan Saveljić.
Komentarišući porast broja novorođenčadi sa apstinencijalnim sindromom, odnosno beba čije su majke tokom trudnoće zloupotrebljavale opijate, Jasna Daragan Saveljić je ukazala da sve majke koje imaju problem sa bolestima zavisnosti moraju to da kažu svom lekaru zbog zdravlja deteta.
"Najveći problem je što trudnice često kriju od lekara da imaju taj problem, a najbitnije je da sarađuju s medicinskim radnikom", kazala je Jasna Daragan Saveljić.
Bebe majki koje su narkomanske zavisnice, a koje su rođenje sa težim apstinencijalnim sindromom, po rođenju uglavnom plaču, odbijaju hranu, suze im oči, imaju dijareju i povišenu temperaturu.
Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti rekla je da se u takvim situacijama novorođenče leči lekovima.
"Ako se bebica rodi s težim apstinencijalnim sindromom, onda obično teže napreduje u težini, a nikako nije zdravo izlagati tako mali organizam opijatima", rekla je Jasna Daragan Saveljić.