Slobodno vreme
Zdravlje
Novi virus se prenosi bliskim kontaktom
13.05.2013. 12:00
Izvor: Mondo
Novi virus se prenosi bliskim kontaktom
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se novi smrtonosni respiratorni virus, od koga je 18 ljudi umrlo na Bliskom istoku, najverovatnije prenosi bliskim kontaktom između ljudi.
Reč je o korona virusu sličnom teškom akutnom respiratornom sindromu - SARS, od koga je od krajem 2003. godine, kada se pojavio u Aziji, do danas umrlo više od 700 ljudi.
"Ono što najviše zabrinjava je činjenica da su se žarišta javila u različitim zemljama, što potkrepljuje hipotezu da u slučaju bliskog kontakta ovaj novi korona virus može da se prenese sa čoveka na čoveka", rekao je pomoćnik generalnog direktora SZO Keiđi Fukuda novinarima u Rijadu, nakon posete Saudijskoj Arabiji.
Međutim, neimenovani stručnjak za javno zdravlje rekao je da "bliski kontakt" u ovom slučaju znači boraviti duži period na malom zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom.
U Saudijskoj Arabiji su umrla još dva lica zaražena korona virusom u regionu al-Ahsa, epicentru bolesti u toj zemlji.
Zamenik ministra zdravlja Saudijske Aranije Zijad Memiš rekao je da je do sada potvrđeno 15 slučajeva obolelih, dok je devet osoba umrlo.
U međuvremenu su francuske vlasti saopštile da je virus potvrđen kod dva lica u toj zemlji.
Pod lekarskim nadzorom je 124 lica koja su bila u kontaktu sa prvim pacijentom, od čega su tri osobe bili zdravstveni radnici. Od kada se virus prvi put pojavio u septembru prošle godine u Saudijskoj Arabiji registrovan je i u Jordanu, Francuskoj, Britaniji i Nemačkoj.