Slobodno vreme
Turistički vodič
Leto u znaku 120 godina turizma na Zlatiboru
10.06.2013. 12:00
Izvor: B92
Leto u znaku 120 godina turizma na Zlatiboru
Najposećeniji turistički centar u Srbiji ove godine obeležava 120 godina bavljenja turizmom, pa će i letnja sezona na ovoj planini proteći u znaku tog jubileja.
Direktor Turističke organizacije Zlatibor Darko Đurović rekoa je za Tanjug da će tokom leta biti organizovan niz kulturnih, stručnih i zabavnih skupova posvećenih tom jubileju.
"Centralna manifestacija proslave jubileja biće 20.avgusta, na dan kada je kralj Aleksandar Obrenović pre 120 godina posetio Zlatibor i dao blagoslov da se osnuje vazdušna banja. Od tada turizam na ovoj planini počinje kontinuirano da se razvija sve do današnjih dana", kaže Đurović.
On ističe da se prema trenutnim rezervacijama od polovine juna na Zlatiboru očekuje dnevno od 15 do 20 hiljada gostiju.
"Najvažnija informacija za turiste jeste da će cene biti na prošlogodišnjem nivou, a hoteli daju popuste za rane rezervacije", kaže Đurović.
"Zahvaljujući uspešnoj prezentaciji turističke ponude Zlatibora u zemljama u okruženju, ovog leta očekuje se veliki broj turista iz Grčke, Rumunije i Mađarske", ističe Đurović.
Od jula Zlatibor će postati i atraktivna destinacija za kampere.
"Turistička organizacija otvoriće 30. juna autokamp kod hotela Zelenkada. Reč je o naselju od 60 jedinica, kategorije tri zvezdice, koji će biti jedan od najuređenijih kampova u Srbiji", ističe Đurović.
Prema njegovim rečima, i ovog leta svi gosti Zlatibora imaće na raspolaganju i kupališta u okolini, kao i mogućnost posete izletištima i Torniku, koji u letnjem periodu nudi mogućnost panoramske vožnje sestosednom žičarom i uređene biciklističke staze za ljubitelje biciklizma.