Slobodno vreme
Zdravlje
Oprezno sa kupovinom lekova preko neta
01.07.2013. 12:00
Izvor: Mondo
Oprezno sa kupovinom lekova preko neta
U prodaju lekova preko interneta uključene su kriminalne grupe, nude se lažni lekovi, povećava se rizik po zdravlje građana, moguće su prevare sa kreditnim karticama, saopštilo je Ministastvo zdravlja Srbije.
U cilju zaštite zdravlja građana od kupovine falsifikovanih, neregistrovanih i nelicenciranih lekova putem interneta, Srbija je od 18. do 25. juna učestvovala u nedelji međunarodne akcije "Pangea VI", u saradnji sa policijom i zdravstvenim regulatornim organima, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
Operacija je organizovana sa ciljem podizanja svesti građana o rizicima po zdravlje od kupovine lekova putem veb sajta, jer ti lekovi nisu proverenog i kontrolisanog kvaliteta, uslova proizvodnje i skladištenja, kao i regularnog lanca snabdevanja.
"'Pangea VI' je najveća akcija u borbi protiv kupovine falsifikovanih lekova i neregistrovanih lekova, koja je koordinirana od strane Interpola, Svetske carinske organizacije, Američke agencije za hranu i lekove, Kanadske kraljevske konjičke policije, Irskog Odbora za lekove, Evropola i Farmaceutskog Instituta bezbednosti", navodi Ministarstvo.
U prodaju lekova preko interneta uključene su organizovane kriminalne grupe, prodaja se vrši preko nelegalnih mreža a ovakvim načinom kupovine povećan je rizik po zdravlje građana, prevare sa kreditnim karticama i krađe identiteta
Evidentiran je povećan broj kupovine steroida za oblikovanje mišića prilikom rekreativnog i profesionalnog bavljenja sportom.
U saopštenju se navodi i podatak da je 58 osoba uhapšeno ili je pod istragom zbog krivičnih dela nelegalne proizvodnje lekova i snabdevanja lažnim i neregistrovanimm lekovima, kao i da je oduzeta velika količina falsifikovanih lekova.
"Među lažnim lekovima zaplenjeni su antibiotici, lekovi za lečenje karcinoma, antidepresivi, dodaci ishrani i lekovi za erektilnu disfunkciju", ističe Ministarstvo zdravlja.