Slobodno vreme
Zdravlje
Povećan broj obolelih od virusa zapadnog Nila
06.09.2013. 14:00
Izvor: Mondo
Povećan broj obolelih od virusa zapadnog Nila
U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije do danas je registrovano 117 pacijenata sa virusom groznice zapadnog Nila - 12 više nego pre nedelju dana, ali taj broj nije konačan.
Za neke od novoprimljenih još se čekaju virusološke potvrde Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".
"Posle zastoja zbog problema sa testovima koje je imao 'Torlak', najnoviji podatak je da je virus groznice zapadnog Nila potvrđen kod 117 pacijenata, uključujući 11 sa smrtnim ishodom", izjavio je direktor klinike prof. dr Dragan Delić.
Ističući da se situacija stalno menja i da su neki od pacijenata za koje su danas stigli rezultati već otišli kući, on je dodao da je jutros potpisao desetak uputa za novoprimljene pacijente sa kliničkom slikom koja liči na groznicu zapadnog Nila, kojima "Torlak" treba da uradi virusološke potvrde.
Među hospitalizovanima su najbrojniji pacijenti sa simptomima meningitisa (zapaljenja moždane opne), encefalitisa (upale mozga) ili meningoencefalitisa.
Dr Delić je ranije objasnio da su najugroženije osobe starije od 50 godina, koje već imaju slabiji imunitet i pate od hroničnih zdravstvenih oboljenja među kojima su hipertenzija, dijabetes, poremećaj srčanog ritma, neurološka obolenja...
Delić je podsetio da zarazu prenose komarci i da je njeno širenje moguće sve dok postoji aktivnost ovih insekata.
Stručnjaci ističu da protiv virusa groznice zapadnog Nila nema specifične terapije i da je sprečavanje uboda komarca najlakši i najefikasniji način prevencije.