Slobodno vreme
Turistički vodič
Frankfurt: Grad muzeja i klupskog života
13.09.2013. 12:00
Izvor: B92
Frankfurt: Grad muzeja i klupskog života
Frankfurt je glavni ekonomski i kulturni centar nemačke savezne države Hesen. Ova moderna metropola ponosi se soliterima od kojih zastaje dah, mostovima koji spajaju obale Majne i raznovrsnošću perioda i stilova koji je krase.
Frankfurt je grad kojim dominira reka Majna i u kome je Gete ispijao pokoju čašu jabukovog vina, i danas omiljenog pića lokalnog stanovništva.
Biznis, arhitektura i treći po veličini aerodrom Evrope, sve je na najmodernijem nivou. Možda baš zbog toga ovaj grad ima naročitu naklonost prema muzejima najrazličitije vrste, usmerenja i veličine.
Naročito zadivljujuća je Muzejska obala na južnoj strani Majne, sa predivnim Štedelše umetničkim institutom i Gradskom galerijom.
Štedelše institut jedan je od najvažnijih umetničkih muzeja u Nemačkoj, srce frankfurtske muzejske scene i predstavlja remek-dela evropske umetnosti iz devet vekova. U blizini se nalaze Filmski muzej i Arhitektonski muzej, koji je i sam primer inovativne, nekonvencionalne arhitekture.
Romerberg ili dnevna soba jedno je od najstarijih mesta u gradu. Ovde su održavane proslave i pogubljenja, festivali i sajmovi još pre 1.000 godina.
Romer je Gradska skupština od 1405. Iako je većina kancelarija lokalnih vlasti i dalje smeštena ovdje, posetioci mogu da posete Kraljevsku salu gde su održavani banketi i krunisanja. Sa njenog balkona je mnogo poznatih i značajnih istorijskih ličnosti mahalo okupljenom narodu.
Carska katedrala sv. Bartolomeja je gotička crkva koja je svoj carski naziv ponela zahvaljujući carevima koji su ovde krunisani u periodu od 1562. do 1792. godine.
Crkva sv. Pavla je otvorena kao protestantska crkva 1789, u godini Francuske revolucije. Tokom nemačkih revolucija 1848. građani 52 nemačke zemlje tražili su društvene slobode i demokratiju.
Geteova kuća je dom najpoznatijeg frankfurtskog sina, Johana Volfganga fon Getea, rođenog 1749. godine. To je jedna od prvih zgrada koja je rekonstruisana posle rata. U njoj je verno predstavljen život u 18. veku.
Na drugoj strani Majne, na udaljenosti od nekoliko minuta hoda, vredi posetiti Muzej moderne umjetnosti, kojeg je projektovao Hans Holajn, ili neku od izložbi u umetničkoj hali “Širn”.
Veliki broj studenata koji žive u Frankfurtu, raspoloženi turisti i nasmejano stanovništvo čine noćni život Frankfurta vrlo interesantnim i bogatim, nikako dosadnim. U centru grada preovlađuju vinski barovi koji privlače one sa “debljim novčanikom”, ali Frankfurt pruža dobar provod i onima koji ne žele da potroše svu svoju ušteđevinu. Kafići, barovi, pabovi i noćni klubovi nalaze se širom Frankfurta.
Bilo da volite džez, tehno, latinoameričke ritmove ili želite da čujete neke lokalne bendove, Frankfurt vam sve to pruža.

Istorija
Frankfurt na Majni je prvi put spomenut 22. februara 794. godine u jednoj povelji Karla Velikog za regenzburški manastir Svetog Emerama. U dokumentu na latinskom jeziku piše “izdato na reci Majni u mestu zvanom Frankfurt”. Međutim, dokazano je da je kontinuirano naseljavanje postojalo još od kamenog doba. Na istom mestu Rimljani su još u prvom veku osnovali vojnu utvrdu, a u doba Merovinga tu je bio kraljevski dvor Franaka. Posle podele Franačke 843. godine Frankfurt je bio najvažniji dvor Istočne Franačke i mesto održavanja skupština carstva. Od 1220. godine Frankfurt je slobodni carski grad.

USLUGE CENA
Aranžman od pet dana od 500 evra
Piće od 3 evra
Dnevna karta za podzemnu železnicu 7 evra
Ulaz u zoo-vrt 8 evra
Ručak od 10 evra