Slobodno vreme
Turistički vodič
Februar - počinje mesec karnevala
27.01.2014. 12:00
Izvor: B92
Februar - počinje mesec karnevala
Prvi karneval počinje na Tenerifama, a potom slede fešte u Veneciji, Nici, Riju, Limasolu. Izuzetno zanimljiv aranžman „Riznice Italije“ osmislila je agencija „Putnik“
Spektakularni karneval u Veneciji ove godine počinje 15. februara, a zaljubljeni dan ranije mogu da uživaju u „grande balu“ posvećenom Svetom Valentinu. Palata s pogledom na Grand kanal biće raskošno ukrašena, a ulaznice s večerom koštaju 490 evra, dok samo za zabavu, koja počinje u 23 časa, treba izdvojiti 200 evra.
Neće se mnogo naših turista naći na ovoj zabavi, ali će hiljade njih sigurno poželeti da oseti karnevalski duh Serenisime. Jedna od najvažnijih stvari je maska, a najjednostavnija može da se kupi i za pet evra. Lepi kostimi iz „komedije del arte“ mogu da se iznajme već za 110 evra.
Aranžamn za boravak u Veneciji nije problem, jer većina naših agencija organizuje zanimljiva i jeftina putovanja. Agencija „Argus“ organizuje dva polaska za otvaranje karnevala u Veneciji: 13. i 14. februara, a turisti mogu da biraju da li žele da provedu jednu ili dve noći u Lido di Jezolu. Duži aranžman obuhvata i izlet do obližnjeg Treviza i Verone, a na put može da se pođe i 20. februara, kada je zatvaranje karnevala.
Jedna od retkih agencija koja organizuje putovanje na karneval u Riju je „Kontiki travel“, čija grupa polazi 28. februara u Brazil. Aranžman traje devet dana, a turisti će vrelinu Sambodroma osetiti na pravi način, jer imaju dovoljno vremena da se danju kupaju na Kopakabani. Karneval traje od 28. februara do 4. marta, a na zvaničnom sajtu mogu da se kupe karte za sedenje ili ulaznice za zabavu, da se iznajme kostimi ili „skine“ muzika... Ova agencija nudi aranžmane i za druge prolećne karnevale, ne samo u Veneciji, već i na Kipru, u Nici i ostalim mediteranskim gradovima.
Prvi karneval počinje na Tenerifama, 31. januara, i traje do marta. Istog dana kada i venecijanski, 14. februara, počeće prolećni karneval u Nici, koji će trajati do 4. marta. Planirani su parada cveća, zanimljive maske i dobar provod. Karneval u Limasolu, na Kipru, zakazan je za 5. mart, i biće prava srednjovekovna fešta, pre svega zanimljiva deci.
I agencija „Viva travel“ organizuje putovanje u Veneciju, a putnici najpre stižu u autlet „Palmanova“ kako bi iskoristili mnogobrojne popuste koji sada traju u ovom velikom šoping centru. Pored karnevala u Veneciji, „Robinson“ preporučuje i vikend u Pragu, jer će oni koji otputuju u ovaj grad 13. februara moći da vide i Karlove Vari i nemački grad Drezden.
„Halo turs“ je pripremio polaske za Dan zaljubljenih i Sretenje, a većina polazaka je 13. ili 14. februara, pa će zahvaljujući državnom prazniku moći da se otputuje bez uzimanja slobodnih dana. Najpovoljniji su vikend-aranžmani za Budimpeštu (po ceni od 39 evra) i Segedin (59 evra), ali i za Solun (79 evra). Svi aranžmani su sa autobuskim prevozom i dva noćenja u hotelima.
Izuzetno zanimljiv aranžman „Riznice Italije“ osmislila je agencija „Putnik“. Traje osam dana, putuje se autobusom, a putnici će moći da vide Rimini, San Marino, Rim, Pompeju, Sorento i Ravenu. Polazak je zakazan za 23. mart.