Slobodno vreme
Turistički vodič
Guam – prelepo ostrvo na koje nikad niste pomislili
10.02.2014. 13:00
Izvor: B92
Guam – prelepo ostrvo na koje nikad niste pomislili
Zašto je uopšte ta bivša španska kolonija i najveće ostrvo u Mikroneziji tako slabo posećeno? Iz Severne Amerike ili Evrope samo je nekoliko avio-kompanija koje će vas odvesti na ovu američku teritoriju u Pacifiku. Put je jako dug i poprilično skup, ali to ćete ubrzo zaboraviti kad jednom stupite na ovo prekrasno ostrvo.
Prekrasne bele plaže, kristalno plavi okean i fantastični hoteli nikad se ne zaboravljaju. Međutim, ono što svakako treba iskusiti je lokalna hrana i kultura...
Ostrvo je dovoljno veliko da se ne oseća prisutnost američke vojske na severu, ali opet dovoljno maleno da se za 40 minuta može autom doći s jednog kraja na drugi. Južni deo ostrva prepun je starih mostova izgrađenih za vreme španske vlasti i prekrasnih vodopada. Svakako posetite maleno selo Umatac koje se nalazi omeđeno brežuljcima i prekrasnom belom peščanom plažom.
Veruje se da je na ovom mestu Fernando Magellan 1521. godine prvi od belaca pristao na kopno, međutim, Miguel Lopez de Legazpi, je četiri godine kasnije došao na isto mesto i time formalno proglasio ovo područje španskom teritorijom.
Ako ste željni istraživanja prirode, posetite zaliv Fouha gde se nalazi stena koja se diže 150 metara u vis. Chamorrosi veruju da je to mesto kolevka civilizacije, poslednje počivalište boginje Fu’una koja je stvorila svet zajedno s bratom Puntanom.
Ostrvo se može bez problema istražiti autom, skuterom, biciklom ili peške. Uvek možete unajmiti vodiča koji će vas voditi biciklom po ostrvu, a za 100 američkih dolara možete iznajmiti malenu jahtu i oploviti ostrvo, posmatrati delfine, roniti ili loviti ribu.
Stapanje mnogih kultura ovde je doveo do nekih fascinantnih i jedinstvenih jela. Stanovništvo Guama čine 40 % autohtonih stanovnika Chamorroji, 25 % su Filipinci, a ostali su pridošlice s okolnih ostrva, Azijati i belci. Ta raznolikost može se videti na svakom koraku, ali i okusiti na svakom tanjiru.
Više od 200 godina pod zastavom Španije, sopstvena tradicija i trenutna Američka kontrola, doveli su do bezbroj jedinstvenih jela, kao što je na primer - Chorizo Breakfast Bowl. Radi se o spoju pikantne Chorizo kobasice, pohovanog luka, paradajiza, pirinča i jaja. Za desert se preporučuje banana pržena sa smeđim šećerom, hrskava spolja, a mekana iznutra.
Guam se takmiči s prirodnim lepotama Havaja i bogatstvom plaža na Bahamima, ali nudi i puno više od toga - autentičan, ukusan i kulturno bogat beg od svakodnevice za koji nikad ne biste znali da čeka upravo na vas. Ako ste osvojili džek-pot, eto ideje...