Slobodno vreme
Zdravlje
Hrana može i da ublaži bol
10.02.2014. 13:00
Izvor: Mondo
Hrana može i da ublaži bol
Pre nego što posegnete za lekovima, pokušajte da ublažite bol i uradite nešto dobro za svoje zdravlje nekom od ovih namirnica.
Crvena paprika u sebi sadrži dva puta više vitamina C od pomorandže. Ovaj vitamin odgovoran je za zdravlje kolagena, od koga zavisi elastičnost tkiva. Neki istraživači tvrde da ljudi koji ne unose dovoljnu količinu vitamina C u organizam imaju veće šanse da obole od artritisa. Osim toga, crvena paprika takođe u sebi sadrži i beta-kriptoksantin koji umanjuje bol. Stručnjaci savetuju da komade paprike dodajete u salate, omlete... kako biste organizam snabdeli neophodnom količinom vitamina.
U đumbiru se nalaze određeni sastojci koji deluju isto kao pojedini antiinflamatorni lekovi. Ovi sastojci jednako dobro deluju na zdravlje bez obzira na to da li unosite mleveni ili svež đumbir. Stručnjaci savetuju da napravite lekoviti napitak tako što ćete malo đumbira potopiti u toplu vodu i ostaviti da odstoji. U napitak možete dodati i kašičicu meda po izboru.
Začin kurkuma u sebi sadrži jedinjenje koje snižava nivo inflamatornih hemikalija koje se nalaze u organizmu. Stručnjaci zato preporučuju da ovaj začin dodajete u supe, čorbe i druga jela tokom kuvanja.
Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama i enzimima koje proizvodi, losos je dobar u borbi protiv raznih upala. Brojne studije su pokazale da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama takođe pomaže kod različitih otoka.