Slobodno vreme
Zdravlje
Test krvi određuje kada ćemo umreti?
10.03.2014. 12:00
Izvor: Mondo
Test krvi određuje kada ćemo umreti?
Da, smrt je neizbežna - ali koliko je predvidljiv? Nova istraživanja pokazuju da se na osnovu testa krvi može predvideti rizik od umiranja.
Tehnika analize krvi, razvijena od strane istraživača u Finskoj i Estoniji, mogla bi da odredi osobe sa visokim rizikom od umiranja u roku od nekoliko godina, najdalje pet.
Naučnici su na osnovu analize 17.000 uzoraka krvi tražili biomarkere ili biološke indikatore anomalija koje su bile prisutne u krvi ljudi koji su umrli nedugo nakon što je njihova krv izvađena.
Studija , koja je objavljena u „PLoS Medicine" , koristi ekonomičan metod skrininga masovne količine krvi pod nazivom NMR spektroskopija.
Četiri biomarkera: albumin, alfa 1 kiselog glikoproteina, citrat i veličina lipoproteina male gustine čestica, pokazuju ukupnu slabost tela.
"Ono što je posebno interesantno je da ovi biomarkeri odražavaju rizik od umiranja od veoma različitih tipova bolesti kao što su bolesti srca ili raka", kaže vođa istraživanja Univerziteta u Helsinkiju Džons Johanes Ketan.
Istraživači su, takođe, ispitali i druge faktore koji su mogli da dovedu do ranih smrtnih slučajeva kao što su starost, težinu, pušenje i konzumiranje alkohola, nivo holesterola i postojeće bolesti. Veza između četiri biomarkera i rizika od smrti, međutim, bila je prisutna čak i kada su u pitanju ove okolnosti.