Slobodno vreme
Turistički vodič
"The Telegraph": Hrvatska je sada definitivno 'in'
07.04.2014. 12:00
Izvor: B92
"The Telegraph": Hrvatska je sada definitivno 'in'
Britanski list The Telegraph na svojoj je internet stranici u podrubrici Putovanja objavio svojevrsni vodič sa savetima i preporukama za boravak u Hrvatskoj ovog leta i ističe da je sada definitivno 'in' i da je učvrstila svoju poziciju na karti letnjih destinacija.
Hrvatska je sada definitivno 'in', navodi se u uvodu uz podatak da je prošle godine Hrvatsku posetilo oko 400 hiljada britanskih turista, ili njih oko 25 posto više nego 2012. godine.
Hrvatska ima zapanjujuću obalu, netaknutu prirodu (s osam nacionalnih parkova), lepo očuvane lučke gradove stare vekovima i nudi manje komercijalnu ponudu 'sunca, mora i peska' nego, recimo, Grčka ili Španija, ističe se u članku koji potpisuje Džejn Foster (stručnjakinja za putovanja).
Kako ističe Fosterova, pri planiranju odmora u Hrvatskoj svakako treba razmisliti o poseti Istri, dalmatinskoj obali, gradovima Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu, ostrvima, posebno Hvaru i nacionalnim parkovima.
Polazeći u opisima od Istre, koju označava zelenim poluostrvom u blizini Italije i najorganizovanijom turističkom regijom u Hrvatskoj, napominje da se avionom može u Pulu koja je, uz Poreč i Rovinj, i najpoznatija istarska destinacija.
Ona preporučuje posete istarskim vinogradima, pri čemu izdvaja i odlično crveno vino teran, ali i degustaciju tartufa iskopanih u istarskim šumama i posetu festivalu elektronske muzike uz more Fort Punta Christo, nadomak Pule.
Za Dalmaciju kaže da je manje turistički organizovana od Istre i više 'divlja', što je i jedan od razloga zašto je treba posetiti, tim pre što se u njene gradove Split, Zadar i Dubrovnik može doći avionom direktno iz Velike Britanije.
Velikim plusevima u toj regiji smatra 'blaženi miris borova', ostrva i toplu mediteransku klimu, kao i bogatstvo istorijskih građevina, posebno u Dubrovniku i Splitu.
Spominje i ostrva Korčulu i Hvar, koji naziva i 'trendi' ostrvom, i Pag sa Zrćem, u blizini Novalje, gde se održavaju letnji muzički festivali na otvorenom.
Fosterova preporučuje i istraživanje dalmatinske obale koje garantuje puno doživljaja, pogotovo ako se iznajmi automobil jer se tako najbolje može doći do malih mesta, među kojima je i poluostrvo Pelješac, sa moćnim vinom dingačem, malostonskim kamenicama i dagnjama.
Spominje i Makarsku rivijeru i Plitvička jezera, a napominje i kako se iz glavnog grada Zagreba automobilom ili vozom može za par sati stići do bilo koje destinacije na obali ili unutrašnjosti.