Slobodno vreme
Turistički vodič
Portoriko - magično ostrvo kula
05.09.2014. 12:00
Izvor: B92
Portoriko - magično ostrvo kula
Portoriko je najistočnije ostrvo iz grupe Velikih Antila, a San Huan je glavni i najstariji grad na njemu te matična luka za mnoge kruzere.
Severni deo ostrva, bogat istorijom, u srcu krije Stari grad koji je pod zaštitom UNESCO-a, okružen zidinama i tvrđavama koje su podigli Španci u 15. veku.
Plaza de Armas je glavni trg, a na njemu stoje četiri statue koje predstavljaju godišnja doba.

Zanimljivosti
Prema popisu stanovništva iz 2010. godine San Huan, zajedno sa devet okolnih opština, imao je 2.478.905 stanovnika, što je skoro polovina stanovnika Portorika.
Grad je bio domaćin važnih sportskih takmičenja kao što su Srednjoameričke i karipske igre 1966, Panameričke igre 1979, Svetsko prvenstvo u bejzbolu 2009. i Specijalne olimpijske igre 2010. godine.
Poznata pop zvezda Riki Martin rođen je i odrastao u San Huanu, a tu su na svet došli i odrasli filmski glumci Raul Hulija i Benisio del Toro.
Zgrade u Starom gradu plene pažnju vedrim bojama, cvetnim balkonima i jedinstvenim ulaznim vratima koja su na svakoj zgradi različita. Sliku upotpunjuje plava kaldrma za koju je kamen nabavljen iz Španije u 18. veku.
Izgradnja tvrđave San Felipe del Moro počela je u 15. veku, a sa nje se pruža spektakularan pogled na zaliv. Prvi svetionik Portorika takođe se nalazi tu, a stražarske kule El Mora su zaštitni znak celog ostrva.
Na vrhu gradskih zidina, gde završava ulica Kale Kristo, nalazi se kapela o čijem podizanju svedoče brojne legende u ovom kraju. Desno od kapele smešten je park golubova, a iz parka se takođe pruža pogled na zaliv.
Tvrđava San Kristobal podignuta je u 17. veku, a na njoj su sačuvani i stari španski topovi. Sa zdanja se pruža pogled na moderni deo prestonice, a u tvrđavi se prolazi kroz mrežu tunela koji pričaju tajne prošlosti.
Najlepši i najskuplji hotel u Starom gradu je "El Konvento" i pravi je dragulj španske arhitekture i dizajna. Nekada je bio samostan pa se danas kao suveniri mogu kupiti minijaturne replike hotela.