Slobodno vreme
Zdravlje
Bravo, Anđelina!
22.09.2014. 13:00
Izvor: Mondo
Bravo, Anđelina!
Nakon što je Anđelina Džoli objavila da se podvrgla dvostrukoj mastektomiji kako bi umanjila rizik obolevanja od raka dojke, sve više žena odlazi na preventivne preglede grudi.
Poznata glumica je u maju prošle godina rekla da se podvrgla ovoj operaciji, nakon što je saznala da ima 87 odsto gentskih predispozicija da oboli od raka dojke.

Ova vest ohrabrila je mnoge žene koje u porodici imaju istoriju ove bolesti, da prekontrolišu svoje zdravlje i zatraže savet lekara. Stručnjaci tvrde da je rak dojke u oko pet odsto slučajeva nasledan.

"'Efekat Anđeline Džoli' traje već dugo i prisutan je na globanom nivou. Sada više žena odlazi na preventivne preglede, nego što je to ranije bio slučaj", rekao je autor studije profesor Garet Evans sa Univerziteta u Mančesteru.

Prilikom sprovođenja ove studije, istraživači su analizirali podatke sa 20 različitih klinika u Velikoj Britaniji, kako bi uvideli koliko žena sada dolazi na preventivne preglede u odnosu na period pre maja 2013. godine.

U junu i julu, broj žena koje su odlazile na kliniku da bi se posavetovale sa lekarom i uradile DNK test koji pokazuje genetski rizik od raka dojke, povećao se dva i po puta, u odnosu na isti period u 2012. godini.

"To što je Anđelina Džoli objavila da se podvrgla dvostruktoj mastektomiji zbog mutacije BRCA 1 gena, imalo je neverovatan uticaj na žene, zbog toga što je Džolijeva javna ličnost, kao i zbog imidža glamurozne i snažne žene koji je prati", rekao je profesor Evans.

"To je takođe možda uticalo na smanjenje straha kod pacijentkinja da će izgubiti svoj seksualni identitet i ohrabrilo one koje o tome nisu ranije razmišljale, da urade genetski test".

Rizik od raka dojke nije uvek moguće predvideti, ali u oko pet odsto slučajeva, žene koje obole od ove bolesti naslede neki od kancerogenih gena - BRCA1, BRCA2 ili TP53, čime se povećava rizik od obolevanja.