Slobodno vreme
Zdravlje
Čulo mirisa određuje koliko ćemo živeti?
03.10.2014. 12:00
Izvor: Mondo
Čulo mirisa određuje koliko ćemo živeti?
Merenje čula mirisa kod starijih lica može da pomogne lekarima da odrede kolike su šanse da ta osoba bude živa u narednih pet godina, rezultati su najnovijeg istraživanja.
U istraživanju u kojem je učestvovalo 3.000 odraslih, 39 odsto sa najslabijim čulom mirisa umrlo je u narednih pet godina, u poređenju sa 10 odsto koji su pravilno identifikovali mirise.

Naučnici kažu da gubitak čula mirisa ne uzrokuje direktno smrt, ali može da bude znak upozorenja.

Istraživači sa Univerziteta u Čikagu zatražili su od lica od 57 do 85 godina starosti, da učestvuju u kratkom testu mirisa koji je uključivao identifikovanje posebnih mirisa nanesenih na vrh olovke. Među ponuđenim mirisima bili su pepermint, riba, pomorandža, ruža i koža.

Pet godina kasnije, 39 odsto ispitanika koji su imali najniži rezultat je umrlo u odnosu na 19 odsto sa umerenim rezultatom i 10 odsto sa odličnim rezultatom.

Uprkos činjenici da su u obzir uzete stavke kao što su godine, ishrana, pušenje, materijalno stanje i opšte zdravlje, istraživači su utvrdili da su oni sa najlošijim čulom mirisa u većoj opasnosti.

"To ne znači direktan uzrok smrti već je predznak, rani sistem upozorenja. Ovo je brz i jeftin način da se identifikuju najugroženiji pacijenti", rekao je profesor Džajant Pinto, vodeći istraživač ovog projekta, a prenosi Bi-Bi-Si.

Iako se ne zna tačna veza između godina života i čula mirisa, naučnici veruju da smanjena sposobnost identifikovanja mirisa nagoveštava manju regeneraciju ili obnovu ćelija u celom telu, jer zdravo čulo mirisa zavisi delimično od stalne obnove ćelija na liniji nosa